Hükümet arayışları ve erken seçim tartışmalarını Sputnik'e değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, seçimin Türkiye'de hiç kimsenin talebi olmadığını, bunu isteyen tek kişinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu savundu. AKP-MHP koalisyonu ihtimaline de değinen Oluç, "Olmayacak bir şey değil, göreceğiz" dedi.

Sputnik Türkiye'den Derya Yaşar ve Yurdagül Şimşek'e değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en başından beri seçim istediğini söyledi ve buna erken seçim demenin de doğru olmayacağını belirtti. Oluç, "Bu seçimde istediği sonucu elde edemedi. Görevi verdiği andan itibaren, yaptığı bütün kurgu kendi kontrolü altında bir hükümetle seçime gitme oldu. Bu çok net" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN 'BİZE KOALİSYON TEKLİF ETMEDİLER' SÖZLERİ

AKP-CHP müzakerelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘bize koalisyon teklif etmediler' şeklindeki açıklamasına dikkat çeken Oluç, "Siyaset tarihine geçecek bir durumdur. Siz 30 gün boyunca koalisyon kurulması için görüşüyorsunuz. Fakat taraflardan biri koalisyon teklif edilmediğini söylüyor. Demokratik ve evrensel bir takım teamüller açısından değerlendirdiğinizde bu gayri ciddi bir durumdur" diye konuştu.

'KOALİSYON YOLUYLA SEÇİME GİDİLMESİNE DE KARŞILAR'

Hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın tutumunun son derece planlı olduğunu savunan Oluç, "Bütün dertleri sadece kendi kontrolleri altında olabilecek hükümetle seçime gitmektir. Anayasal olarak bir seçim hükümeti kurulmasına da diğer partiler dahil olacak diye karşılar. Diğer partilerin önüne kabul edemeyecekleri teklifler götürerek koalisyon yoluyla seçime gidilmesine de karşı olduklarını gösterdiler. Dolayısıyla bu planlanmış bir operasyondur. Bu planın sahibi Saray'da oturmaktadır. Kendi etrafındaki danışmanlarıyla, özel çalışma arkadaşlarıyla bu planı yapmıştır ve adım adım bu plan uygulanmaktadır. Burada hiç sürpriz nokta yoktur" dedi.

'MHP İLE GÖRÜŞME DE PLANIN BİR PARÇASI'

Oluç, CHP'nin ardından MHP ile yapılacak görüşmelerin de bu planın bir parçası olduğunu söyledi. "MHP'den beklenenin bir koalisyona girmesi değil yeniden seçim hükümetinin oluşmasına yol açacak tavrı" diyen Oluç, şunları söyledi: 

"Meclis'te oylamaya girmeyerek bir AKP azınlık hükümetinin iş başında kalmasına yardım etmesidir, MHP'den esas olarak beklenen. Meclis başkanlığı seçiminde de böyle davrandılar. Yani çok esip gürlemesine rağmen Sayın Bahçeli nihayetinde ya böyle davranacaktır ya da geçici bir koalisyon adımı atmaya çalışacaktır."

'MHP'Lİ HÜKÜMET OLMAYACAK BİR ŞEY DEĞİL'

HDP'li Saruhan Oluç, AKP ile MHP'nin bir koalisyon kurup kuramayacağına ilişkin soruya ise, "MHP, her türlü şeyi yapabilir. Meclis Başkanlığı seçiminde bunu gördük. Altın tepside Meclis Başkanlığı' nı, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne hediye etti. İktidardan düşmüş olan bir partiye büyük bir hizmette bulundu. Bunun karşılığını da RTÜK seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi onlara ödedi. Dolayısıyla MHP bu tür ilkesiz duruşları sergileyebilir. AKP-MHP koalisyonu olmayacak bir şey değil, önümüzdeki günlerde göreceğiz" yanıtını verdi.