HDP, ÇHD avukatlarından Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın açlık grevlerini ölüm orucuna çevirmelerini kaygıyla öğrendiklerini belirterek, “Adalet Bakanlığı da ÇHD üyeleri ile görüşme kanalını açmalı, cezaevinden tahliye edilmelerini sağlamalıdır” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tutuklu avukatlarından Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın açlık grevi eylemlerini ölüm orucuna çevirmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, avukatlardan Ebru Timtik’in açlık grevinin 94’üncü gününde, Aytaç Ünsal’ın ise 60’ıncı gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirdikleri hatırlatıldı. Açıklamada, “Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu, ÇHD üyesi 20 avukat hakkında, adil bir şekilde yapılmayan yargılama neticesinde mahkumiyet kararı verilmişti” denildi.

‘BÜYÜK BİR KAYGI İLE ÖĞRENDİK’

Avukatların açlık grevi eylemini, yargılanmaların adil yapılması, savunma haklarının sağlanması, müvekkilleri ve siyasi tutsaklar üzerindeki baskıların kaldırılması talepleri ile başlattıkları belirtilerek, “Timtik ve Ünsal’ın müvekkilleri olan Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek’i ‘Sanatsal faaliyetlerini özgürce yapabilmek, haksız soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakılmamak ve adil yargılanmak’ gibi haklı talepleriyle gerçekleştirdiği açlık grevi eyleminin 288’inci gününde yitirdik. ÇHD üyesi meslektaşlarımızın tam da 5 Nisan Avukatlar Günü’nde, açlık grevi eylemlerini ölüm orucu eylemine dönüştürmüş olmalarını büyük bir kaygıyla öğrenmiş bulunuyoruz” denildi.

‘TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR’

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Hayatın her alanında yoksulun, emekçinin, işçinin, ezilen halkların yanında yer alan, onlar için mücadele eden ve dayanışmayı eksik etmeyen Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerinin haklı ve meşru taleplerinin taleplerimiz olduğunu ve bu taleplerin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. ÇHD üyesi meslektaşlarımızın taleplerinin karşılanması için, başta barolar, hukuk örgütleri, sivil toplum örgütleri, aydınlar, yazarlar, insan hakları aktivistleri ve kamuoyu bir an önce harekete geçmelidir. Adalet Bakanlığı da Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri ile görüşme kanalını açmalıdır, meşru taleplerini karşılayarak en kısa sürede cezaevinden tahliye edilmelerini sağlamalıdır.