Acil Ekonomik Tedbirler Paketi’ni açıklayan HDP’li Garo Paylan, “Elektrik, su, doğalgaz, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz yapılmalı. Asgari ücreti vergiden muaf tutmalıyız” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te ekonomik krize karşı oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi adına “Acil Ekonomik Tedbirler Paketi”ni açıkladı. Bütçenin kalemlerini değiştirme imkanının, şansının olduğu son günde olduklarını kaydeden Paylan, “Genel Kurul’da önerge verilemiyor. Bugün eğer bütçe tercihlerini değiştirebilirsek bu mümkün olacak. Aksine saraydan gelen bütçe aynı şekilde kabul edilecek. Saraydan gelen bütçe çökmüştür. Saraydan gelen bütçe doları 2022 yılında 9 lira 27 kuruş tahmin etmişken, şu anda dolar 2022’ye girmeden 12-13 liraya çıkmıştır” dedi. 

KİM UÇUYOR?

Zamların yağdığını kaydeden Paylan, “Yurttaşlarımız benzini ucuz almak için uzun kuyruklar oluşmuştur. Yurttaşlarımız market market ayçiçek yağını 5 lira daha ucuz olduğu market arıyor. Mutfakta, çarşıda, atölyede, pazarda yangın var. Çiftçi tarlasına gübre alamıyor, çünkü gübre 5 kat arttı. Yurttaşlar mutfak masraflarını karşılayamıyor. Emeklilerimiz ay sonunu getiremiyor. Bu zam yağmuru altında 2022 yılı Türkiye'nin yaşadığı en zor yıllardan biri olacak. Saraydakiler bunun farkında değil, çünkü onlar paralel evrende yaşıyor ‘Türkiye uçuyor’ diyorlar. Kim uçuyor? Evet birileri uçuyor. Halkımıza sorduğumuzda ‘Türkiye baş aşağı gidiyor’ diyor. Bu şartlarda belki saraydaki vicdansızlar ülkedeki yangını, zam yağmurunu alım gücünün bitmesini görmüyorlar, o noktada Meclis’in devreye girmesi gerekiyor, mutlaka bütçe tercihlerini değiştirmelidir. Saraydan gelen bütçede kaynaklar saraya, şatafata, israfa, yandaşlara ve faize akıyor” ifadelerini kullandı. 

PAKETTEKİ 6 MADDE

Paylan, “Acil Ekonomik Tedbirler Paketi”nde yer alan 6 madde şöyle: 
 
“* Elektrik, su, doğalgaz, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz yapılmalı.
 
* Çiftçileri destekleyecek kaynak koymalıyız.
 
* Asgari ücreti vergiden muaf tutmalıyız.
 
* Üniversite öğrencilerine karşılıksız 2 bin TL burs verilmeli.
 
* Esnafın banka ve vergi borçları faizsiz uzun vadeli yapılandırılmalı.
 
*Geliri olmayan yurttaşlara asgari gelir sağlanmalı.”
 
BÜTÇE TERCİHLERİ DEĞİŞMELİ

Meclisin devreye girmesi gerektiğini ifade eden Paylan, şöyle devam etti: “Bu şartlarda belki saraydaki vicdansızlar ülkedeki yangını, zam yağmurunu alım gücünün bitmesini görmüyorlar o noktada millet meclisinin devreye girmesi gerekiyor. Mutlaka bütçe tercihlerini değiştirmelidir. Saraydan gelen bütçede kaynaklar saraya, şatafata, israfa, yandaşlara ve faize akıyor. Bu bütçe tercihlerini mutlaka değiştirmeliyiz.

ÖNERGE VERECEĞİZ

6 maddelik paketin hayata geçmesi için bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na önerge vereceğiz. Şu anda saraydaki paralel evrende uçuyoruz zannedenlere karşı inim inim inleyen, alım gücü biten halkın feryatlarına cevap veren bir meclis olup olmadığımızı göstereceğiz. Halk zamlar altında kendisine kalkan olacak bir meclis arıyor.

100 MİLYAR TL’YE İHTİYAÇ VAR

Halkın alım gücünü destekleyecek, elektrik, su, doğalgaz, internetini güvence altına alacak bir bütçe olmalıdır. Bu bütçe sarayın değil halkın bütçesi olmalıdır. HDP’nin açıkladığı 6 maddelik Acil Ekonomik Tedbirler önerisine bütün siyasi partilerin desteklemesini talep ediyoruz. Bütün bunlar mümkündür, elektrik, su, doğalgaz ve internetin bütün hanelere ücretsiz sağlanması için yalnızca 100 milyar TL’ye ihtiyaç var. Bu 100 milyar TL’yi aşırı güvenlikçi politikalardan vazgeçerek, bütçeden yandaşlara akan 100 milyara yakın rakamı durdurarak karşılayabiliriz. Yurttaşlarımıza bir nefes aldırabiliriz. 

SİYASİ PARTİLER DESTEK VERMELİ

Tarlasını ekemeyen çiftçinin yarasına merhem olabiliriz. Şu anda meclise tüm bakanlar lüks arabalarla geliyor, eğer bu israftan, bu şatafattan vazgeçerlerse şu anda tarlasına gübre atamayan milyonlarca çiftçimize destek olabiliriz. Asgari ücreti vergi dışı bırakarak ay sonunu getiremeyen emekçilerimize derman olabiliriz. , emeklilerimize ve asgari ücretle geçinmeye çalışanlara, üniversite öğrencilerine, çiftçiye derman olabiliriz. Kredi borçlarını faizsiz erteleyerek esnafımıza nefes aldırabiliriz. Geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza aylık 2 bin TL asgari gelir sağlayarak en azından bu kışı açla karşı karşıya kalmadan geçirmelerini sağlayabiliriz. Tüm siyasi partilerin bu önerilerimize destek verme çağrısını bir kez daha yeniliyorum.  

HEMEN SEÇİM DİYORUZ

Şu bilinmeli, bu yalnızca yaraya merhemdir tek adam rejimi sürdükçe yara kanamaya devam edecektir. Tek adam rejimi sürdükçe her gün soframızdan bir dilim ekmek eksilmeye devam edecektir. Bu açıdan biz HDP olarak bu iktidarın biran önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu iktidar istifa etmeli ve derhal erken seçime gidilmelidir. Bu iktidarla geçen her gün ekmeğimiz, huzurumuz ve refahımız eksilecektir. Bu açıdan derhal istifa hemen seçim diyoruz.”