Dersim'de ormanlık alanların bombalanması sonucu yeniden başlayan yangının söndürülmesi için çağrılar yapılırken, HDP 11 kişilik bir heyetle bölgeye gidiyor.

Dersim'de geçtiğimiz haftalarda bombardıman sonucu çıkan yangın 18. gününde gönüllülerin çabasıyla söndürülmüştü.

Yangının söndürülmesinden kısa bir süre sonra Dersim merkez kırsalına düzenlenen hava operasyonu sırasında Avgasor Vadisi, Bali Mezrası, Müşkirek Köyü, Kartan mıntıkası, Sincik Dağı, Xoşiruk Dağı, Dikenli Mahmut Köyü ve Garipuşağı bölgesi yanmaya başladı.

Artı Gerçek’ten Esra Koçak Mayda’nın haberine göre, yangını söndürmeye giden bölge halkı askerler tarafından "güvenlik" gerekçesiyle engellenirken, HDP 11 milletvekiliyle yarın kente gidiyor.

‘HÜKÜMET KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPMALI’

Yangına ilişkin gözlemlerde bulunmak üzere bölgeye gidecek olan heyette yer alan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ve Meral Danış Beştaş, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümeti açıklama yapmaya çağıran Bilgen, “Bu konuda geçmişte yaşananlar, yeni durumla ilgili de haklı endişeleri beraberinde getiriyor. Önce yangını kabul etmeyip sonra söndürme çalışmalarının gerektiği ölçüde yapıldığını iddia etmek, gerçeği bilenler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bu konuda ciddi ve inandırıcı bir açıklama yapma sorumluluğu hükümete aittir" dedi.

Yetkililerin kendilerine yangınların operasyonlar nedeniyle çıktığını söylediklerini ifade eden Bilgen, “Bu yangınları güvenlik politikalarının kaçınılmaz sonucu gibi gösteriyorlar” dedi.

Yangını söndürmek isteyen köylülere askerlerin müdahalesine ilişkin de Bilgen “Oradaki insanlar kendi doğalarını korumak ve savunmak durumundalar. Güvenlik gerekçesi denilen şey bu konudaki duyarsızlığı, sorumsuzluğu meşrulaştırmıyor” diye konuştu.

‘YANGINI YETKİLİ KURUMLAR DEĞİL HALK SÖNDÜRDÜ’

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise daha önce Dersim'de yaşanan yangınların yetkili kurumlar değil, orada yaşayan halkın müdahalesi sonucu söndürüldüğünü ifade etti.

 Yarın olay yerinde incelemelerde bulunacaklarını ve  yöre halkıyla görüşeceklerini belirten Beştaş, “Dersim suyuyla, dağıyla, toprağıyla doğa mucizevi bir yer. Buraların operasyonlar sonucu yakılması ve yine güvenlik gerekçesiyle de söndürülmesinin engellenmesi akıl almaz bir durumdur. Neticede ormanlık alanlar milli değerledir. Bu bir doğa katliamıdır. Doğal zenginliklerimizle birlikte tarihimiz de yok ediliyor” ifadelerini kullandı.

HEYETTE KİMLER VAR?

Yarın Dersim’e gidecek HDP heyetinde Eş Genel Başkan Yardımcıları Alican Önlü, Murat Çepni, Meclis Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, İdare Amiri Mahmut Toğrul ile milletvekilleri Erkan Baş, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Erdal Aydemir, Mehmet Tiryaki, Dilşat Cambaz ve Kemal Bülbül yer alıyor.

Heyet saat 10.00’da Dersim’de bulunan kurumları ve esnafı ziyaret edecek. Saat 12.00’de yangınların olduğu bölgeye gidilerek incelemelerde bulunulacak. Akşam saat 19.00’da ise Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yapılacak.

Kaynak: Artı Gerçek