Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, 10 Ekim 2015 Ankara Garı Katliamında kamusal ve siyasal sorumluluğu olanların ihmallerinin araştırılması, barış talebine yönelik bu katliamda yaşamını yitiren, yaralanan ve etkilenenlerin hatırasına uygun hafıza merkezlerinin açılması ve gerekli rehabilitasyonun sağlanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, "10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi" talebiyle Meclis'e kanun teklifi sundu.

Evrensel'in haberine göre, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık Meclis Araştırmasının gerekçesi şöyle:

"Kamusal otoriteler, toplumsal barışın temeli olan yaşam hakkının korumasını, anayasalarıyla teminat altına alır ancak Türkiye tarihinde sivillere yönelik katliamların listesi uzundur. Ancak yaşam hakkının korunamadığı toplumlarda 5 Haziran Diyarbakır, 20 Temmuz Suruç, 10 Ekim Ankara ve benzer katliamlar olabilir. 10 Ekim 2015 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da, 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine' gelen onbinlerce yurttaşın arasına binlerce kilometreden gelip giren iki canlı bombanın katlettiği 104 yurttaşımızın katilleri, henüz yargılanıp cezalandırılmamıştır. Geçen 6 yıla rağmen canlı bombaların Suriye sınırından ülkeye hangi bağlantılarla girdiği, Türkiye’de nerelerde konaklatıldığı, bin kilometrelik yollardan denetimsiz şekilde nasıl geçtiği, Türkiye’nin başkentinde bu büyüklükte güvenlik açığının nasıl oluşabildiği kamuoyuna açıklanmamıştır.

Katillerin elini kolunu sallayarak binlerce kilometreden alana gelebilmesi; katliam anında ilk yardımla kurtarılabilecek yaşamlar yerde can çekişiyorken kolluk kuvvetlerince gaz ve su sıkılması; etrafta onlarca hastane varken yüzlerce yaralının olduğu alana ambulansların geç getirtilmesi; 10 Ekim Barış Şehitlerinin mezarlarının tahrip edilmesine rağmen bunu yapanların tespit edilememesi; 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarının fişlenmesi, gözaltına alınması ve tutuklanması; 10 Ekim yıl dönümlerinde anmaların yapılmasının engellenmesi ve anma yapanlara saldırılması; 10 Ekim mitingine veya miting sonrası anmalara katılanların fişlenip kamudan ihraç edilmesi gibi vakalar kamu görevlilerinin ve hükümetin '10 Ekim’de' katillerden çok maktullerle ve onlarla dayanışma gösterenlerle uğraştığını göstermektedir. 

Gerek İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin katliamdan önce bu konuda istihbarat olduğunu ancak bu istihbaratın dikkate alınmadığını gösteren raporu, gerekse olay günü alanda yeterli sayıda kontrol ve denetim yapacak kolluk gücünün bulundurulmaması, katliamın göz göre göre yapıldığını işaret etmektedir. Miting günü, alanda on binlerce yurttaş toplanmışken, trafik uygun vakitte kesilmemiş ve kitlenin güvenliği bu yönüyle dahi sağlanmamıştır. Alana gelen kitle herhangi bir aramadan geçirilmemiştir.

İçişleri Bakanlığı’nın 10 Ekim Barış Şehidi yakınlarından ve yaralılardan vekalet ve yargı harcı talep etmesi, gar alanında bulunan sembolik 10 Ekim anıtının yerine, alanın anlamına ve önemine uygun bir anıtın yapılmaması, var olan sembolik anıta periyodik saldırılar yapılmasına rağmen saldıranların bir türlü yakalanmaması kamusal sorumluluğu olanların 10 Ekim katliamı ile yüzleşmek istemediğini göstermektedir. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun söz konusu 7 Haziran-1 Kasım arası katliamlara dair son açıklamaları; katliamın sorumlularından IŞİD’li İlhami Balı’nın kırmızı bültenle arandığı dönemde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Ankara’da bir otelde konaklatıldığı iddiaları konunun araştırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Söz konusu iddiaların incelenmesi temel hukuk normlarının, uluslararası hukukun ve anayasanın gereğidir. Benzer katliamların önlenmesi için gerekli tespitlerin ve tedbirlerin ortaya konulabilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını teklif ve arz ederim."

ANMA VE YAS GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da 10 Ekim'in Ankara Garında barış mitinginde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü olarak ilan edilmesi için kanun teklifi verdi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kanun teklifinin gerekçesinde 10 Ekim 2015'te DİSK, KESK, TTB, TMMOB ile pek çok siyasi parti ve kurumun katılımıyla düzenlenen Barış Mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığını ifade ederek şöyle devam etti: "Saldırıyla ilgili İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin hazırladığı raporda katliamdan önce saldırı istihbaratının olduğu ancak bu istihbaratın değerlendirilmediği belirtilmiştir. Olay günü alanda yeterince güvenlik gücünün bulundurulmaması, bu kadar büyük bir miting öncesi trafiğin kesilmemesi ve de alana giren kişilerin üstlerinin aranmaması kafalarda halen cevaplanmamış soru işaretleridir. Yargılamalarda da ne yazık ki istenilen sonuca ulaşılmamış, saldırının faili olarak gösterilenler ya tahliye edilmiş ya da Suriye’ye kaçmasına müsaade edilmiştir.

Sonuç olarak günümüzde geride kalan ailelerin gerektiği gibi haklarını alamaması, hayatnı kaybedenlerin ruhunu huzura kavuşturabilecek yargılamaların yapılamaması vicdanları kanatmaktadır. Bugün bile katliamda hayatını kaybedenleri anmanın neredeyse suç olarak kabul edildiği, polis müdahalelerinin gerçekleştiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde asıl olması gereken 'Barış, Emek ve Demokrasi' için bir araya gelen değerli insanlarımızı gerektiği gibi saygıyla anmamızdır." dedi

Gergerlioğlu bu gerekçelerle, "10 Ekim Ankara Barış, Emek ve Demokrasi Mitingindeki Terör Saldırısında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" olması için kanun teklifini Meclis'e sundu.