Çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi hareketler ve hayvanseverler, İstanbul’un kuzey ormanlarında inşa edilen devasa Kısırkaya hayvan barınağına karşı İstanbul Büyükşehir Belediye binasının önünde bir protesto eylemi düzenledi.

İBB binasına kısa bir yüryüş gerçekleştiren kalabalık sık sık "sokak hayvanları sokağın halkıdır," “Domuzları denize indirdiler, köpekleri dağa çıkartmayız,” “Kısırkaya’da olması gereken tek şey Kuzey Ormanlarıdır,” "zafer direnen patilerin olacak" gibi sloganlar attı.

Başta Kuzey Ormanları Savunması olmak üzere eyleme katılanlar düzenledikleri basın açıklamasında, faaliyete geçen barınağı “toplama kampı” olarak niteleyerek, 700 bin hektar üzerine yayılan tesisin hayvanları sokaklardan yok etmek amacıyla yapıldığını savundu.

Eylemciler adına basın açıklamasını Seda Elhan, İBB’yi Kısırkaya Toplama Kampı’nın mimarı ve sorumlusu olması nedeniyle protesto ettiklerini söyleyerek, “Her birinde onbinlerce hayvanın tutulacağı bizzat İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından ifade edilen bu merkezler, asıl niyetin itlaf ve gerektiğinde de sokak hayvanlarının yasal kılıflar uydurularak, deney de dahil olmak üzere her türlü tasarrufta kullanılabilmesi olduğunu gösterircesine, ‘hammadde’ olarak pazarlanmasına da olanak sağlayacaktır” dedi.

Kısırkaya ve Pendik'te öngörülen ikinci bir hayvan toplama kampı gibi tesislerin aracılığıyla zamanla İstanbul'un farklı bölgelerinin imara açılacağını belirten Elhan, bu durumun İstanbul’un ekosistemine ciddi tahribatlara yol açacağını vurgulayarak “Kente, doğaya ve hayvanlara yönelik tüm bu saldırılar, yaşamdan yana saf tutan bizler için artık bıçağın kemiğe dayandığı son noktadır” ifadelerini kullandı.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULANMIYOR

Elhan basın açıklamasında AKP’nin 2004’te yürürlüğe soktuğu hayvanları koruma kanununu da tam anlamıyla uygulamadığını söyledi. “Tek bir hayvanı, tek bir ağacı dahi gözden çıkarmayacağız” diyen Elhan, herkesi Kısırkaya Toplama Kampı’na karşı yürütmeyi durdurmayla iptal istemi ile açılan ve İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde görülecek davanın 19 Mart’taki ilk duruşmasına çağırdı.

Eylemciler 31 Ocak’ta da Kısırkaya barınağının önünde bir eylem gerçekleştirmişti. (BirGün)