Hayvan hakları savunucularının Ulus'taki Atatürk Heykeli önünde yaptıkları miting, polis tarafından engellenmek istendi.

Polis amirinin 'süpürün bunları' talimatı tepkileri neden olurken, mitingde, Hayvan Hakları Kanunun'daki eksikliklerin giderilmesi talep edildi.

‘Sokakta katliam var’ sloganıyla yapılan mitingde, Hayvan Hakları Kanunu’ndaki eksikliklerin giderilmesi ve hayvana yönelik şiddetin son bulması talep edildi.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, kapalı kapılar ardında, kamuoyundan gizli hazırlanan yasa tasarısının, sokaklardaki hayvanları katliamcı belediyelere teslim ettiğini söyledi.

Söz konusu tasarıda, kısırlaştırma yapmayan ve kanunu uygulamayan belediyelere idari bir yaptırım olmadığını anlata Özkan, bu durumun hayvanların toplanarak yok edilmesine yol açtığını ifade etti.

Tasarıyla birlikte, nüfusu 100 binden az olan şehirlere kısırlaştırma ve bakımevi kurma zorunluluğunun da ortadan kalkacağını ifade eden Özkan, “Hayvan artışının yüksek olduğu kırsaldaki ilçe ve beldelerde kısırlaştırma üniteleri kurulmalı. Ehil veterinerlerce yapılacak kısırlaştırmalarla sahipsiz hayvan sayısı kontrol altına alınabilir” dedi.

Yasa tasarısında yer alan ve pet shoplarda kedi-köpek satışını yasaklayan maddenin de göstermelik olduğunu belirten Özkan, çok kötü koşullarda ve ruhsatsız çalışan üretim çiftliklerine dair hiçbir düzenlemeye de yer verilmediğine dikkat çekti.

Her türlü üretim, satış ve dövüş ilanının internet ortamında rahatça yer bulabildiğini ifade eden Özkan, bu konuyla ilgili de bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Mitingin sonlarında bir polis amirinin ‘süpürün’ talimatına, hayvan hakları savunucuları tepki gösterdi. Eylemciler, “Toz muyuz biz de süpürüyorsunuz! Kir miyiz? Süpürmeyin!” sözleriyle tepki gösterdi.

Polisin kalkanlar ve arbedeyle hayvan hakları savunucularını dağıtması tepkilere neden oldu.

Kaynak: Duvar