Ben hüzünden besleniyormuşum, kocam öyle diyor.

Sabahları kalkıp Müge Anlı seyrediyorum mesela kahvaltı ederken bazen anne çocuk buluşmalarına ağlıyorum. Ya da annesini arayan çocuk, lokmalarımı diziyor boğazıma.

Bu evlilik programları güya halkın şikayeti üzerine RTÜK tarafından kaldırılınca şimdi onların yerine üstelik aynı sunucular tarafından Müge Anlı olmaya soyunuldu.

Nasıl bir memlekette yaşıyorsak kolunu sallayan yapımcı, program içeriğine uygun sorunlu aile bulmakta gecikmiyor ya da Seda Sayan’ın programı gibi biraz zorlamak durumunda kalıyor.

Seda Sayan’ın programına bir adam katılıp bu çocuk benden değil dedi. Çocuk 14 yaşında bu arada. Ve DNA testi sonucunda çocuğun babasından olmadığı ortaya çıktı.

Anne, o bilindik fıkradaki gibi yahu rahat bırak çocuğu sana baba mı dedi, çocuk yoğurt yiyor, demedi. Onun yerine, evet çocuğun babası başkası olabilir. Yoğurtçu Bayram bana tecavüz etmişti, çocuk ondan, dedi.

Gerçek mi yoksa kastla yapılmış bir kurgu mu bilmiyorum ama böyle bir olay okudum. Şimdi seyirci RTÜK’e şikayet etmiş canlı yayında özel hayata programın yaptığı tecavüzü, sonuç ne olacak bilmiyorum.

En önemlisi olay gerçekse rayting uğruna psikolojisi hiç umursanmayan küçük bir kız çocuğu var ortada. Seyirciden önce pedagoglar harekete geçip programın yayından kaldırılması için yapılması gereken ne varsa yapmak zorundalar.

Başka bir kanalda da sadece çocuklarla ilgili bir program var.

Kaybolan Çiçekler adını taşıyan bu program yıllardır Müge Anlı’nın karşısında tüm televizyonların aradığı cinsten bir program, tutmuş da görünüyor, sunucusuna rağmen. Gerçi İnci Ertuğrul da eskisi kadar sivri ve köşeli değil artık belki programla bütünleşti, bilemiyorum. Ya da gözümüz alıştı.

Bu programda şimdi evden kaçmış kızını arayan bir annenin beden dili ve söyledikleri çok dikkatimi çekti. Kaybolan kız 14 yaşında.

Anne 29 yaşında, çalışıyor, eli yüzü düzgün. Bunları söylüyorum çünkü insan normal yaşam standartlarının altında bir yaşam sürüyorsa, insan olmanın özelliklerinde uzak bir yaşam sürüyorsa davranışları ve tepkileri normal insan tepkisi olmuyor.

Bu kadının görüntüsü normal insan hayatı yaşadığı belirtilerini veriyor ancak işler göründüğü gibi değilmiş meğer.

Donuk, tepkilerini geç veren bir anne görüntüsü var genç kadının.

Şimdi evden kaçtığı için aradığı kızı 6 aylıkken boşanmış kocasından. Babaanne ve hala bakmış kıza 12 yaşına kadar.

Halanın özürlü çocukları varmış, küçük anne hasreti ile büyüdüğü için halasının çocukları anne dediklerinde o da halasına sormuş, ben de sana anne diyebilir miyim diye. Halası, hayır demiş, senin annen var.

Anneyi sunucu İnci Ertuğrul sıkıştırıyor, sen nasıl kızını onca sene görmezsin diye. Yeni evlendiğim kocam istemedi diyor, ama gördüm kızımı diyor, bir kere.

Sonradan öğrendik ki anne de evlatlık verilmiş. Annesini 15 yaşında bulmuş, şimdi 29 yaşında.

Kızına bir dönem bakmış ama ona pek bakmak denmez, almış halasından kendi annesine götürmüş anneanne bakmış, o da yine arada görüyormuş çalıştığı için. Kızını babasından geldiği bir gün 10 yaşında iken öyle bir dövmüş ki çocuk 45 gün rapor almış doktordan. Yeni bulduğu kızını dövüp, bilet alıp babasına göndermiş tek başına, babası da kızı geldiğinde onu yetiştirme yurduna yatırmış.

Bu çocuk bir de cinsel tacize uğramış aile içinde.

14 yaşında bir gün evden kaçmış, erkek arkadaşının babaannesinde bulundu şimdi.

Bu hikayeyi avam bulabilirsiniz, ben de yazıp yazmamak konusunda çok düşündüm.

Belki salaklık ben de. Böyle konular aile ilişkileri benim hep ilgimi çekiyor. Rahatsızlık duyuyorum anne babalar yüzünden acı çeken çocukların hallerinden.

O yüzden bu konuyu tekrar buraya getirdim.

Çocuk bulunduğunda ilk söylediği şey, ben anne babamla birlikte olmak istemiştim ama olmadı, cümlesiydi.

Benim bir buçuk yaşında anne babası ayrılmış bir yakınım da, kendi hayatının filmini çekmek istediğini söylemişti. Ve kendi hayatını şöyle özetlemişti.

Anne ve babam karşılaşmışlar, iki ışık, sonra çarpışmışlar, bir kıvılcım, ve ben olmuşum... sonrası karanlık. Bunun filmini çekmek istiyorum demişti.

Bazen severken de acı çekmelerine sebep oluruz sevdiklerimizin, bazen de sevme yetisi olmadan dünyaya gelir ve gideriz.

Hepimizin görevi ötekini daha da belirginleştirmek aslında.

Bu varolmamızın bir yan etkisi belki de.

Anne babası ve içine doğduğu çevre yüzünden 14 yaşında kadar hep mutsuz olmak zorunda kalmış bu küçük kız, program yetkilileri tarafından bulunduğunda ailesinden kimseye gitmek istemediğini söyledi.

Birçok çocuk bulunduğunda ailesinin yanına gitmek istemiyor. Tanrıya bin şükür ki devlet bu konuda çocukları zorlamıyor.

Onlara bakmakta yeterli mi oluyor, sanmıyorum ama en azından devamı olduğumuz insanların verdiği acının şiddetini yabancılar hissettiremez.

Ailelerin çocuklarına uyguladıkları şiddet sadece dedektifliğe soyunmuş programların konusu değil filmlere, dizilere de her zaman ilham kaynağı olmuş.

Yıllardır Amerikan televizyonunda Low&Order başlığı altında farklı konularda dizi çeken yapım şirketi bu sezon Low&Order True Crime adıyla gerçek hikayelere yer verdiği bir diziye başladı. Her bir sezonda gerçek bir hikaye anlatıyorlar.

Bu sezon Menendez ailesinin dramını konu almışlar. 1989 yılında ünlü yapımcı Jose Menendez ve karısı evlerinde televizyon seyrederken öldürülür. Öldürenler çocukluklarından itibaren aileleri tarafından cinsel şiddete maruz kalan iki oğullarıdır. Avukatları öfke cinayetinin neden işlendiğini jüriye ve kamuoyuna anlatıp oğlanların asılmalarını önlemek için çaba harcar.

Çünkü avukat bir kadındır ve aldığı tüm davalarda anne baba şiddeti yüzünden mağdur kalmış çocukları savunur.

Bu çocukların da idam edilmemeleri için anne babalarının yaşamları boyunca çocuklara yaptığı işkenceyi kanıtlamaya çalışır.

Aile yakınlarıyla konuştukça, ailedeki bireyler çocuklarda küçük yaşlardan itibaren şahit oldukları tuhaflıklar yerine oturur. Hafızalarını yenilenir ve soru işaretleri cevaplarını yıllar sonra bulur.

Çünkü doğal hayatın akışında, bir annenin şahitliğinde babanın çocuklarına 3, 4 yaşından itibaren cinsel saldırıda bulunmasının yeri olmadığı için böyle bir durumun hayatın akışına uymadığı için en yakın akrabaların gözü önünde gerçekleşen bu şiddet fark edilmemiştir.

Ancak çocuklar itiraf ettikten sonra puzzelın parçaları insanların zihninde yerine oturmuştur.

Böylece ömür boyu hapse mahkum olur, annesini yüzünden babasını ensesinden vurmuş olan iki oğul.

Güzel günlerde görüşelim ve görüşmelerimiz iyiliklere vesile olsun.