İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'e, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 yıl hapis cezası verildi.
Hayata dönüş operasyonu’ adı altında 2000 yılındaki cezaevi operasyonlarıyla ilgili soruşturmayı geciktirdiği gerekçesiyle Savcı Demirel’e 1 yıl hapis cezası verdi.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Bahri Demirel, Ali İhsan Demirel'in ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 257/2. maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu dikkate alınarak üst sınırdan 1 yıl hapis cezası verilmesine karar verildiğini bildirdi.

CEZA ERTELENMEDİ

Demirel, savcı hakkında verilen cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmedildiğini de açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Cezaevlerindeki siyasi mahkûmlar, Adalet Bakanlığı’nın emriyle 2000 yılında kurulmaya başlanan F tipi cezaevlerinin ‘hücre ve tecrit anlamına geldiği’ gerekçesiyle ölüm oruçlarına başlamıştı. Aydınların da içinde bulunduğu komisyonlar, ölüm oruçlarının bitirilmesi için cezaevlerinde görüşmeler yapmış ancak bir sonuç alınamamıştı.

19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan ve adına ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı verilen ve 10 Bin askerin katıldığı operasyonda 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin ölmüş, yüzlerce kişi ise yaralanmıştı.