İstanbul’da yapımına başlanan iki pandemi hastanesinden birinin inşa edileceği Atatürk Havalimanı’nda pistlere zarar verecek şekilde seçimi yapıldığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 2 milyar dolar zarara yol açıldığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan’da, Sancaktepe’de ve Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu alanda tek katlı, 1000 odalı iki hastane yapılacağını açıklamıştı. Hastanelerin 45 günde tamamlanacağı belirtilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastanelerin Covid-19 salgını sonrasında da hizmet verecek şekilde tasarlanacağını duyurmuştu. İlk olarak havalimanın karşısındaki bir arazide inşaata başlanmış, ancak konutlara yakınlığı nedeniyle bu noktadan vazgeçilip hastanenin havalimanı arazisi içine yapılması kararlaştırılmıştı.

‘PİSTLERİN BAŞI KIRILDI’

Atatürk Havalimanı’ndaki hastane inşaatında zemine beton dökülmesine başlandı. CHP’li Karabat, ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su, kanalizasyon ve metro bağlantısı bulunan 325 bin metrekarelik terminal binası yerine altyapısı bulunmayan noktaya hastane yapılmasına tepki gösterdi. Karabat, şunları söyledi:

“AHL’de üç pist vardı. İkisi kuzey-güney diye bilinen 3 bin metre uzunluğunda 45 metre genişliğinde, uluslararası standartlarda, biri de 2 bin 500 metre uzunluğunda 60 metre genişliğinde pist. İki uzun pistin de ‘başı kırıldı.’ Dolayısıyla iki pist de kullanılamaz hale geldi.  Atatürk Havalimanı’nda terminal binaları, otoparklar, uçak parsalları varken inşa edilen hastaneler ile tam 2 pist kullanılamaz hale geldi. Bir pistin yapımı yaklaşık bir milyar dolar. Pistle yangın uçaklarının kalktığı, ambulans uçaklarının havalandığı stratejik noktalardır, hepsini yok ettiler.”