Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) açık hava kirliliğinin kansere neden olduğunu açıkladı.

Hava kirliliğine yol açan maddeler arasında, araba egzosları, enerji santralleri, tarım ve sanayi faaliyetlerinden kullanılan kimyasal maddeler ve evlerde ısınmak için kullanılan yakıtlar sıralanıyor.

Açıklamada sadece hava kirliliğinin değil aynı zamanda, tütün dumanı da aynı kategoride sınıflandırıldı.

Hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarına yol açtığının bilindiği ve artık kansere de neden olduğuna dair deliller bulunduğu açıklandı.

2010 yılında hava kirliliğine bağlı akciğer kanserine yakalananların sayısının 223 bin olduğu tahminine yer verilen açıklamada, akciğer kanserine yakalanma riskinin önemli oranda arttığı ve 3,2 milyon kişinin erken ölümüne neden olduğu kaydedildi.

Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yarısından fazlasının Çin ve Doğu Asya ülkelerinde olduğu sanılıyor.

Sınıflandırmayı 'önemli bir adım' diye nitelendiren IARC Direktörü Christopher Wild de, hava kirliliğini dünya genelinde azaltmak için birçok etkili yol bulunduğunu ve bu raporun uluslararası topluma daha fazla erteleme olmadan eyleme geçmesi için güçlü bir sinyal verdiğini kaydetti.