Geçen ay Sırbistan’a gittim. Bir hafta kadar gezdim. Sırp kültürü ve Sırp insanıyla ilgili birçok şey öğrendim, bildiğimi sandığım, bize öğretilenlerin bir çoğunun yanlışlığını fark ettim. Sırbistan’la ilgili bir gezi yazısı kaleme alacağım. Bu yazının konusu Sırpların milli şarkılarından biri olan Tamo Daleko hakkında. Eski bir halk şarkısı olan Tamo Daleko’nun müziği bildiğimiz Balkan ezgileri ve icrası da akordeonla yapılıyor.

Fakat müzikte dikkatimi çeken bir şey oldu: Bizim bildiğimiz “Hatırla Ey Peri” şarkısının müziğiydi. Yeni bir tüm Balkan dillerinde söylenen “Katibim” vakasıyla mı yoksa esasında Yahudi halk şarkısının müziği üzerine yazılan sözle Türkiye’de milli şarkı haline gelen “Memleketim” vakasıyla mı karşı karşıya olduğumu bilemedim.

“Hatırla Ey Peri”nin bestecisi Muhlis Sabahattin Ezgi olarak kayıtlı. Ezgi, 1889 doğumlu ve uzun yıllar Avrupa’da yaşadıktan sonra cumhuriyetin ilanıyla Türkiye’ye dönmüş bir sanatçı. Tamo Daleko şarkısı ise Wikipedia’ya göre  1915 yılında bestelenmiş ve o yıllarda süren Birinci Dünya Savaşı sırasında Sırp askerleri ve aileleri arasında çok popüler olmuş. Bestecisi ise Đorđe Marinković. Sırbistan’ın 1915 senesinde yaklaşık 40 yıldır Osmanlı’dan bağımsız bir ülke olduğunu ve ilişkilerin pek de canlı olmadığını hesaba katarsak ve Muhlis Sabahattin Ezgi’nin 1915′te 26 yaşında olduğunu gözönüne alırsak bu şarkı bir Sırp şarkısıdır ve özetle araktır!

Şimdi şarkıyı bir de siz dinleyin ve kararınızı verin:

Şarkıların notalarını incelemek isteyenler için:

Hatırla Ey Peri

Hatırla Ey Peri’nin notaları (Büyütmek için üstüne tıklayın)

Tamo Daleko

Tamo Daleko’nun Notaları (Büyütmek için üzerine tıklayın)