Hatay'ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde, yerleşim yerlerine yakın alanda 9 Ekim sabahı orman yangını çıktı. Hatay Valiliği'nce yapılan ilk açıklamada trafonun patlaması sonucu çıktığı belirtilen yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerinin kesiştiği alanlara yayıldı. Yangın 33 saat sonra kontrol altına alınarak, bugün tamamen söndürüldü.

'2 FARKLI AÇIKLAMA'

MA’dan Hamdullah Kesen’in haberine göre, Hatay Valiliği, yangının ilk dakikalarında yangının trafo patlaması sonucu çıktığını belirtirken, yangın birbirinden bağımsız birçok noktada aynı anda çıktı.

"Ateşin Çocukları İnisiyatifi" adlı bir oluşumun yangına kendilerinin çıkardığını iddia etmesi üzerine Hatay Valiliği ikinci açıklamasında sabotaj ihtimaline değinerek, yangınla alakalı 4 kişinin gözaltına alındığını ifade etmişti.

Valilik, soruşturmanın devam ettiğini ancak sabotaja ilişkin bir bulguya henüz ulaşılamadığını açıklamıştı.

Ancak kişilerin gözaltına alındığı ve haklarında ne gibi işlem yapıldığı konusu belirtilmemişti. Bugün itibariyle de yangın tamamen kontrol altına alınarak, söndürüldü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangında şuana kadar 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşın etkilediğini belirtti.

Valilik, yangına dair zarar tespit çalışmalarına da devam ediyor.

'YİNE ORMANI YAKARLAR DİYE BURADAYIZ'

Görüştüğümüz yurttaşlar, yangının sabotaj sonucu çıktığını ve canlarına kast edildiğini aktardı.

Yurttaşlar, yanan alanların orman vasfından çıkarılarak, imara açılacağı ya da maden ocaklarına verileceğini belirtti.

Yurttaşlar, bu tarz afetlere karşı yeterli önlemin olmadığını, çevre illerden destek gelene kadar birçok alanın yandığını ve yanan hayvanlara şahit olduklarını söyledi.

Yangın alanlarında polis ve jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, olası bir yangına karşı ekiplerin alanda beklediği görüldü. Soğutma çalışmaları yaptıklarını ifade eden ekipler, "Yine ormanı yakarlar diye; burada bekliyoruz. Yangın tamamen söndürüldü. Soğutma çalışmaları yapıyoruz" dedi.

'YANAN ALANLAR MADEN ALANI'

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 140. grup maden arama sahası için toplam 766 alanda maden arama ihalesi yapılacağını açıklamıştı.

Türkiye'nin farklı yerlerinde olan 766 alan maden sahasının 9 tanesi Hatay'da yer alıyor. Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında çıkan yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağı ortaya çıkmıştı.

Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Bakanlığa sunulan resmi yazıda, bölgede krom madeni projesinin uygulanacağı belirtildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim’de tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesi'nde projeyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını duyuruldu. Yanan alanların maden projesi alanları olması çıkarılan yangının sabotaj olduğunu güçlendiriyor.