Hatay'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 6 ve 20 Şubat depremlerinin gölgesinde kutlandı.

Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla toplanan kadınlar, "Birimizin daha kirpiği düşmeyene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan sesimizi duyan her kadının deprem bölgesine gelerek ya da olduğu yerden bu zincirin bir halkası olmaya davet ediyoruz" dedi

T24’ten Vecih Cüzdan’ın haberine göre, Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan açıklama öncesi kadınlar, Sevgi Parkı'nda bir araya gelerek meydana doğru 'yaşam zinciri' kurdu.

Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan eylemde "Bu kenti, yaşamı yeniden kuracağız" pankartı açılırken, kadınlar "Yalnız değil birlikteyiz, kadınlar birlikte güçlü", "Kadın dayanışması yaşatır", "Deprem değil bu bir katliam", "Patriyarkaya karşı isyandayız", "Dayanışmamız büyüyor, patriyarkal düzeniniz enkaz altında kalacak", "Yıkım kadınları yoksullaştırıyor, mücadelemiz değiştirecek" yazılı dövizler taşındı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan'ın da katıldığı eylemde, kadınlar sık sık "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir", "Bu şehri yeniden kuracağız", Arapça "Mara, haya, hurriya" (Kadın, yaşam özgürlük) sloganları attı.

Hatay'daki depremde yaşamını yitiren insan hakları mücadelesinin sembol ismi Avukat Hatice Can'ın da anıldığı eylemde, erkekler tarafından katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu.

"BU ŞEHRİ, YAŞAMI YENİDEN KURACAĞIZ!"

Kadınlar burada yaptıkları basın açıklamasında "Birbirimize söz verdik; bu şehri yeniden kuracağız" dediler:

"6 Şubat depremini rant uğruna katliama dönüştüren iktidar bu kocaman yıkımın üstünü kadercilikle örtmeye çalışıyor. İktidar ve sermaye yıkılan şehirleri kendine yeni rant alanları olarak görüyor. Depremin ilk gününden beri açlığa, yoksulluğa ve soğuğa terk ettiğiniz binlerce kadın olarak yaşadıklarımızın sorumlusunun kim olduğunu biliyoruz. Bizler bu yıkıntıların ardından mücadelemizden aldığımız güçle birbirimize söz verdik; bu şehri yeniden kuracağız!"

"DEFNE'DEN, SAMANDAĞ'DAN, SERİNYOL VE ANTAKYA'DAN KADINLAR, BURADAYIZ"

"Bu yıl 8 Mart'a kaybettiğimiz binlerce kız kardeşimizin, dostumuzun öfkesi ve bizlerde yarattığı mücadele ruhuyla giriyoruz. Defne'den, Samandağ'dan, Serinyol ve Antakya'dan kadınlar olarak buradayız. Sorulacak hesabımız, kurulacak yeni yaşamlarımız için buradayız, yitirdiğimiz bütün kız kardeşlerimiz, dostlarımız için buradayız, şehrimizin her bir sokağını tekrar inşaa etmek, birbirimize yurt olmak için buradayız. Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz!"