Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün sınırdaki faaliyetleri konusunda İçişleri Bakanlığı'nı raporla uyardı. Örgütün hava ve karayolu trafiği deşifre oldu.

İŞİD’in Türkiye’yi “tağut” yani kafir ilan ettiğini belirten Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, “ Yabancı mücahitlerin Suriye’ye illegal geçişini engelleyelim” dedi.

Kamil Elibol'un Bugün gazetesinde yer alan haberine göre, Vali Lekesiz, IŞİD’in sınır illerindeki faaliyetleri konusunda İçişleri Bakanlığı’na özel bir yazı gönderdi. Yazıda, Suriye’deki çatışma bölgelerine katılmak amacıyla diğer illerden ve yabancı ülkelerden Hatay’a gelen kişilerin Reyhanlı ilçesinin Bükülmez, Kuşaklı, Beşaslan köyleri, Altınözü ilçesinin Hacıpaşa beldesi, Yayladağı ilçesinin ise Güveçci köyünden sınır kaçakçıları vasıtası ile illegal olarak Suriye’ye geçiş yaptığı kaydedildi.

Celalettin Lekesiz’in İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği yazıda dört ülke dışından IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmek isteyen ve kendilerini “mücahit” olarak adlandıran kişilerin kullandığı güzergahlar şöyle sıralandı: Kendi ülkelerinden havayolu ile seyahat ederek İstanbul ’a geliyorlar.

Daha sonra yerel işbirlikçileri ile temas kurmak amacıyla uçakla ve karayolu ile Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep veya Hatay’a geliyorlar.
İrtibat kurulan yerel işbirlikçiler sayesinde ülkemize legal olarak giriş yapan bu kişiler 3-5 kişilik gruplar halinde kaçakçılar vasıtasıyla Suriye alanına illegal olarak geçiriliyorlar.

Vali Lekesiz, başta IŞİD örgütü olmak üzere Hatay ve Türkiye üzerinden bu tür örgütlere katılmak üzere gelenlerin izlediği yöntemleri şöyle anlattı:
Suriye alanında faaliyet gösteren El-Kaide bağlantılı IŞİD örgütünün içerisinde Afrika kökenli olup, başta Fransa olmak üzere, İngiltere ve nadiren de olsa Almanya, İran, Lübnan ve Irak gibi ülke vatandaşları yer alıyor.

İran, Irak, Lübnan ve Mısır dışındaki ülke vatandaşları IŞİD’e katılmak için genelde Suriye’ye geçişlerde ülkemiz topraklarını ve Hatay il sınırlarını kullanıyor.

Ülkemize gelen bu kişiler kendilerini Suriye’ye geçirecek kişilerle ilişki kurabilmek için onların telefon numarasını önceden biliyor. Türkiye’ye gelir gelmez kendilerine verilen bu irtibat kanalını arıyorlar. WhatsApp, SKYPE gibi sanal ortamlardan da yararlanıyorlar. Bu amaçla dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon taşıyorlar.

Lekesiz, Ülkemiz açısından ağır ağır tehdit oluşturan IŞİD’in Suriye alanında hakimiyet tesis etmesi ve sınır bölgelerini ele geçirmesi halinde kendi inançlarına göre İslami kurallara uygun yaşamayan Türkiye’nin tamamen hedef haline geleceği değerlendirilmektedir. Bu durumda, eylemlerin seyrinin Türkiye’ye döneceği kuvvetle muhtemeldir.