Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koranavirüs teşhisi konan hasta sayısının her geçen gün yükseldiğini duyurmasının ardından gözler hastanelere çevrildi.

Koranavirüs şüphesiyle büyükşehirlerdeki hastanelerin acil servislerinde yoğunluk yaşanırken, hastanelerin ekipman durumu ise tartışmalara neden oldu.

Acil servislerdeki sağlık personellerine uygun maske verilmediğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, “Acil servislerdeki uzman arkadaşlarımız, ‘bize koronavirüse karşı uygun maske verilmiyor. Hastane yönetimleri bize, çok fazla şüphelendiğiniz bir hasta olursa maske isteyin, verelim’ yönünde bilgi aktarıyor. Sağlık emekçileri, koranavirüs şüphesi olan bir kişiyle maskesiz olarak doğrudan karşılaşmış oluyor. Unutmayalım, toplum sağlığının korunması sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasından geçiyor” diye konuştu.

YOĞUN BAKIMLARDAKİ YATAK SAYISI YETERSİZ’

İçel, “Bazı hastanelerde yoğun bakım yatağı sayısının yeterli olmaması sağlık çalışanlarını tedirgin ediyor” açıklaması yaptı.

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan İçel şunları söyledi:

“Mesela bir hastanede sadece 15 tane yoğun bakım yatağı sayısı olduğunu biliyoruz. Koranavirüs şüphesi olan kişiden örnek alınıp teste yolladığında bu testin sonucu 24 ile 48 saat arasından tekrar hastaneye bildiriliyor. Bu süre zarfında kişinin izole bir odada bekletilmesi gerekiyor ve bu alanda yoğun bakımlar oluyor. Yoğun bakımlardaki yatak sayısı artırılmalı. Örnek alınması gereken ve örnek sonucu gelene kadar izole bir odada bekletilmesi gereken yurttaş sayısı artarsa ne olacak?”

‘BAKAN, YETERLİ SAYIDA MASKE YOK DEDİ’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanelerde maske sıkıntısı yaşandığını doğruladığına vurgu yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise şunları söyledi:

“Hastanelerde ekipman eksikliği mevcut. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmemizde ekipman eksikliği konusunu gündeme getirdik. Bakan Koca, ‘Hastanelerde yeterli sayıda maske yok. Sorunu çözmek için çalışıyoruz’ dedi. Acil servislerde yoğunluk ve yığılma yaşanıyor.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan ve isminin açıklanması istemeyen bir doktor ise “Bizim hastanemizde yoğunluk sadece acil servisle sınırlı değil bütün bölümlerde ve özellikle enfeksiyon hastalıkları bölümünde yoğunluk var. Virüs saptandıktan sonra ülkede panik hali oldu. İnsanlar acil servise gelmeyi tercih ediyor. Son üç günde beş hastadan şüphelenerek örnek gönderdik. Acil servislerde bu derecede yoğunluk olması koranavirüsün yayılmasını sağlayabilir” dedi.