Böbrek kanseri teşhisi konulan ve sol böbreği alınan 2,5 yaşındaki Rojava’lı küçük Hasan‘a hastane kapıları yine kapandı. Bağcılar ve Çapa’da tedavi için başvurulan üç hastaneden de “yer yok” tedavi edemeyiz yanıtı alan Warsan ailesi yaşananlara tepki gösterdi, çocuklarının tedavisi için kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Acil bölümünde anne kucağındaki küçük Hasan acıdan kıvranırken sağlık personelinin umursamaz tavırları sağlık sektörünün içler acısı halini bir kez daha gözler önüne serdi. Önceki gün önce Bezmialem Vakif Üniversitesi’ne giden Warsan ailesine yetkililer kanser hastası çocuklar için sadece 6 yatak bulunduğunu, hepsinin de dolu olduğunu söyledi. Aile bunun üzerine çareyi tekrar Çapa Tıp Fakültesi acil çocuk bölümüne gitmekte buldu. Kayıt bölümüne bakan sağlık personelinin, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinden onay almadan kayıt yapamayacağını söylemesi üzerine aile pasaport fotokopileriyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne gitti.

MESAİ BİTTİ İŞLEM YOK

Burada polislerin mesaisi bittiği için onay alınamadı. Bunun üzerine pasaport fotokopileriyle kayıt yapılırken, küçük Hasan yaşadığı acıyla birlikte saatlerce hastane koridorunda beklemek zorunda kaldı. Dört saat süren bekleyiş sonrası ise Hasan’ın acile değil Hematoloji servisine sevk edilmesi gerektiği söylendi.
Hastanenin yataklı bölümü yıkıldığı için şu anda yardımcı olunamayacağı, bir hastayı yatırmak için pazartesi gelecek doçentlerin beklenmesi gerektiği belirtilen Warsan ailesi geri çevrildi. Çocuklarını hastaneye yatıramayan aile çaresiz bir şekilde ikamet ettikleri Güngören’deki boş dükkana geri döndü.
DAHA İYİ BİR TEDAVİ İÇİN...
Suriye Halep’te savaşın ortasında doğan küçük Hasan’ın yakalandığı kanser sonucunda daha 1.5 yaşında sol böbreği alındı. Ailesi doktorların tavsiyesi üzerine çocuklarını daha iyi koşullarda tedavi ettirmek için iki ay önce büyük bir umutla Türkiye geldi. 

Zeynep Kuray / Birgün