ANKARA- THY çalışanlarının grev nedeni saydığı havacılık işkolunu grev yasağı kapsamına alan yasa teklifinin görüşmelerine TBMM Genel Kurulu'nda başlandı. AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve 2 milletvekilinin hazırladığı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin görüşmelerine bugün de devam edilecek.

 

Genel Kurul'da kanun teklifi adına ilk olarak söz alan BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, "Tabii AKP iktidarı 10. yılında ustalaşınca grev hakkını yasaklamayı marifet sayıyor şimdi" diyerek sözlerine başladı.

 

GREV YOKSA SENDİKANIN GEREĞİ KALMIYOR

"Grev hakkını yasaklayan bir anlayış, sendikal haklara, toplu sözleşme haklarına kökten karşıdır. Grev yoksa sendikanın anlamı yok zaten, sendikanın bir gereği de kalmıyor" diyen Kaplan, AKP Hükümeti'ne "O zaman sendikaları kapatın, grevi yasaklamanıza gerek yok, sendikaları kapatın" diye seslendi.

 

Atatürk Havalimanı'ndaki grevi ve çalışanlara SMS yoluyla "işten atıldınız" mesajlarını
hatırlatan Kaplan, "SMS'le, çalışan işçilerin işten atıldığı bir iktidar olarak tarihe geçeceksiniz" dedi.

 

Bakan Egemen Bağış'ın bastırıp dağıttı Avrupa Sosyal Şartı'nda "grev hakkı"nın tanındığını söyleyen Hasip Kaplan, "Siz tanıyor musunuz şimdi bu yasayla? Tanımıyorsunuz" dedi. AKP'nin referandum döneminde grev hakkı için halka söz verdiğini hatırlatan Kaplan, "Halktan oy aldınız, halkı cezalandırıyorsunuz sonra. Böyle bir iktidar anlayışını da ustalık pişkinliği, ustalık şişkinliği, ustalık arsızlığı, ustalıkta emeğe saygısızlık olarak tezahür ettiriyorsunuz. Böyle bir ustalık olur mu? Ustalık, kazık atma sanatı mı arkadaşlar?" diye konuştu.

 

Kaplan, grevin bir hak, bir mücadele aracı olduğunu söyledi, "Bunu kullandıkları için havayolları Paris'te, Londra'da, Roma'da durduğu zaman kimse çevik kuvvet, gaz bombaları, gaz fişekleri göndermiyor. SMS'le... Bakın, şu alet çıkmış ya, bunun üzerinden vatandaşa diyorsun 'Seni işten attım.' Yirmi yıl, otuz yıl bu sektörde çalışıp emek vermiş. Sizin iktidarda on yıl ustalaştığınız yerde o yirmi sene çalışmış ama bir SMS'le bir çalışanın, onun ailesini, onun emeğini, onun istikbalini, onun geleceğini, onun dünyasını altüst ediyorsunuz, işsiz bırakıyorsunuz" diye konuştu.

 

Hiçbir patronun işçisine "Al sana hak ettin, bu kadar bana kazandırdın fazladan, sana şunu veriyorum" demediğine dikkat çeken Hasip Kaplan, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. sözleşmesinin 12 aydır engellendiğini, 14 bin çalışan, aileleriyle 50 bin kişinin haklarıyla oynandığını iade etti.

 

Hasip Kaplan, kanun teklifini sunan AKP'li Külünk'e de "Sen nasıl bu oyuna geldin? Ben, sana acıyorum. Bütün kabin memurları sana servis yaparken ben onların yerinde olsam her seferinde bir tane kolayı üstüne, kahveyi üstüne boca ederim. Hak edersin. Nasıl bineceksin VIP'ten kabine geçince uçağa, o kabin memurlarının gözlerinin içine nasıl bakacaksın?" diye seslendi.

 

METİN KÜLÜNK: BAKARIZ

Metin Külünk'ün Kaplan'a yanıtı "Bakarız" oldu.

 

BDP Grup Bakan Vekili Kaplan, kanun teklifinde yer alan "korsan taksicilikle mücadele" konusuna da değindi, "Madem o kadar çok seviyorsunuz taksiciliği kökten bir değişim getirin kardeşim. Bakın otopark mafyasıyla bir de değnekçilerle mücadele edeceksiniz ama öyle bir düzenleme getiriyorsunuz kendi değnekçilerinize, mafyanıza vereceksiniz, el değiştireceksiniz. O değnekçinin tuttuğu sokağı ondan alacaksınız bir başkasına vereceksiniz" dedi.

 

"Bir de uçak kiralama firmalarına finansal kiralamayı getirmişsiniz" diyen Kaplan, hangi şirketlerin bundan nemalanacağını sordu.

 

Kaplan'ın ardından MHP Grubu adına söz alan Elazığ Milletvekili Enver Erdem, yaklaşık 30 yıldır havacılık işkoluna grev yasağı getirmenin kimsenin aklına gelmediğini belirterek, "AK Parti bu alanda da bir ilki başarmıştır" dedi.

 

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Erdem'in konuşmasının ardından çalışma süresinin sona ermesi nedeniyle birleşimi kapattı.

 

Kanun teklifinin görüşmelerine bugün saat 14.00'da devam edilecek.