HDP eski Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 24 Haziran seçimleri ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin, herkes haddini bilecek" açıklaması nedeniyle özür dileyen Kaplan, “Demirtaş’ın kongrede aday olmasını isterdim. Bugün de söylüyorum. Keşke kongrede başkan olsaydı. Haksız yere tutsak edilmiştir. Hukuksuz tutuklanmıştır. Ben onu bir arkadaşı olarak kuyunun dibinde bırakamazdım. Bu açıklamamdan dolayı alınan yoldaşlarım, arkadaşlarım varsa bütün Türk kardeşlerimden özür diliyorum” dedi.

Avrupa Postası’ndan Süheyla Kaplan’ın haberine göre, 24 Haziran’da HDP’nin kilit parti olduğunu söyleyen Kaplan, bütün muhalif güçlerin bir araya gelmesi ve birleşmesi gerektiğini bildirdi.

Kaplan, “Birinci turda da ikinci turda da Erdoğan’a Kürtlerden bir tek oy gitmeyecek. Muharrem İnce Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmekle doğru yaptı. Hatta Demirtaş’ın cezaevinden serbest bırakılması gerektiğini savundu. İkinci tura Demirtaş kalırsa İnce Demirtaş’a, ya da Demirtaş  İnce’ye oy verecektir. Lastiğin anahtarı HDP’dir. Bütün güçlerin birleşmesi gerekiyor. Ya diktatörlüğe teslim olunacak, ya da pırıl pırıl, genç, parlamenter sisteme inanan ve bütün kesimlere hitap eden biri desteklenecek. HDP eğer ikinci tura kalırsa Erdoğan, hatta MHP seçim meydanlarında biji biji diye bağırırsa şaşırmayın, hazırlıklı olun” ifadelerini kullandı.

Kaplan, Almanya’nın Hamburg kentinde HAK- EVİ’nde (Hamburg Alevi Kültür Evi) düzenlenen etkinliğe katıldı.

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ

Erken seçim kararının yasal ve hukuki dayanağının olmadığını söyleyen Kaplan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 milyon seçmenin desteklediği HDP’yi kriminalize ederek, yok sayarak seçime gittiğini savundu.

‘DEMİRTAŞ BÜTÜN KESİMLERE HİTAP EDEN BİR ADAY’

24 Haziran seçimleri öncesi  HDP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemede hiç zorluk çekmediğini ifade eden Kaplan “Selahattin Demirtaş bütün herkese hitap eden bir adaydır, liderdir. Oy pusulalarındaki sıralamada listede yer alan dördüncü adaya bir bakın. Kim genç, güzel ve herkesi kucaklıyor?” diye sordu.

‘BİR OYLA DİKTATÖRLER DEVRİLİR’

Kaplan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hitler, İspanya’daki faşist diktatör Franko gibi Türkiye’yi yönettiğini savunarak, “Seçimlerde diktatörlüğe mi, yoksa eşit yurttaşlık hakkının temsil edildiği parlamenter rejime mi oy verilecek? Seçmen her şeyden önce bunu hesaba katmalı. Eğer HDP barajı aşamazsa yaklaşık seksen milletvekili AKP’ye gidecektir. Bu da yeni savaşların, sıkıyönetimlerin, OHAL süreçlerinin geleceğinin işareti.  AKP’nin iktidara gelmesi durumunda ülke başka bir karanlığa sürüklenecektir. Bir oyla diktatörler devrilir” şeklinde konuştu.

‘YURTDIŞINDA KATILIM ORANI ARTIRILMALI‘

Kilit partinin HDP olduğunu ifade eden Kaplan, yurtdışındaki oyların önemine değindi.

Kaplan, “Daha önceki seçimlerde yurtdışında oy kullanma oranı düşüktü, bu oran artırılmalı. Eğer CHP ile doğru dürüst ittifak yapılırsa 24 Haziran seçimleri sonrasındaki süreçte yerel seçimlerde İstanbul’u, Ankara’yı, İzmir’i, Mersin’i vs. birlikte alabiliriz hatta geleceğin iktidarını inşa edebiliriz. Türkiye’nin alternatif muhalefet parti bileşimlerini ortaya çıkarabiliriz” dedi.

‘ERDOĞAN’A KÜRTLERDEN OY YOK’

Kaplan gerek birinci gerekse ikinci turda Kürtlerin AKP’ye oy vermeyeceğine işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birinci turda da ikinci turda da Erdoğan’a Kürtlerden bir tek oy gitmeyecek. Muharrem İnce Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmekle doğru yaptı. Hatta Demirtaş’ın cezaevinden serbest bırakılması gerektiğini savundu. İkinci tura Demirtaş kalırsa İnce Demirtaş’a, ya da Demirtaş  İnce’ye oy verecektir. Lastiğin anahtarı HDP’dir. Bütün güçlerin birleşmesi gerekiyor. Ya diktatörlüğe teslim olunacak, ya da pırıl pırıl, genç, parlamenter sisteme inanan ve bütün kesimlere hitap eden biri desteklenecek. HDP eğer ikinci tura kalırsa Erdoğan, hatta MHP seçim meydanlarında biji biji (Kürtçe Yaşasın) diye bağırırsa şaşırmayın, hazırlıklı olun.”

‘TÜRK KARDEŞLERİMDEN ÖZÜR DİLİYORUM’

Kaplan bir gazetecinin HDP’nin Genel Kongre öncesi “Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin, herkes haddini bilecek” açıklamasını sorması üzerine şöyle yanıt verdi:

“Demirtaş’ın genel kongrede aday olmasını isterdim. Bugün de söylüyorum. Keşke kongrede başkan olsaydı. Haksız yere tutsak edilmiştir. Hukuksuz tutuklanmıştır. Ben onu bir arkadaşı olarak kuyunun dibinde bırakamazdım. Bu açıklamamdan dolayı alınan yoldaşlarım, arkadaşlarım varsa bütün Türk kardeşlerimden özür diliyorum. HDP Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürt ve Türk’üyle, devrimcisi, liberaliyle programını benimseyecek bütün herkesle bu ülkeye barış getirmek istiyor. Silahların susmasını istiyoruz. Düşüncelerinden dolayı bir akademisyenin, gazetecinin, siyasetçinin susturulmasını istemiyoruz. Daha önceki sosyal medyadaki açıklamamda çelişki yok. Samimi olalım. HDP yüzde doksan kimlerden oy alıyor? Geçmişte Kürtlerden alıyordu şimdi Kürtler ve Alevilerden ve diğer farklı kesimlerden alıyor. Gerçeğin altını çizelim. Reel siyasette hangi tabana hitap ediliyorsa, elbette ki onların tercihi önce olacaktır. Şunu da hatırlatmak isterim ki Şırnak’ta şehrim bombalanırken Türk kardeşlerimden ses çıkmadı. Tüm Türkiye sustu. Barış imzacıları olmak üzere çok az kişinin sesi çıktı.  HDP’de bu tartışmalar geride kalmıştır, artık böyle bir tartışma yoktur.”

Kaynak: Avrupa Postası