Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, ”Haşim Kılıç, baskıyı kimlerin yaptığını anlatmak için emekli olmayı beklemesin” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın daha açık konuşması gerektiğini belirterek, “İktidarın mafyatik yöntemler kullanarak, mahkemeyi baskı altına almaya çalıştığı görülüyor. Sayın Kılıç, bu baskıyı kimin ve hangi yöntemlerle yaptığını kamuoyuna açıklamalıdır” dedi.

CHP’li Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile polemiğe giren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da kendi sözlerini hatırlattı.

Tekin, Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a çağrıda bulundu. Tekin, ”Sayın Kılıç, 13 Mart’ta emekli oluyor. Yapılan baskıları anlatmak için emekli olmayı beklemesin” diye ifade etti.

Haşim Kılıç’ın, ‘Üyelerimize baskı yapılıyor’ sözünün ‘Paralel paranoya ile geçiştirilemeyecek kadar’ ciddi olduğunu belirten Tekin, “İktidarın, mahkemeyi baskı altına aldığını tam bir ay önce söylemiştik” dedi.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin yüzde onluk seçim barajını kaldırmaması için baskı altına alındığını bir süre önce kamuoyuna duyurduğunu hatırlatan Tekin, “Ne ilginçtir ki o açıklamamızın ardından, AKP iktidarından tek bir itiraz dahi gelmedi. Böylece, iddiamızı kabul etmiş oldular” ifadesini kullandı.

İktidarın yaptığı yasaların Anayasa’ya uygun olup olmadığını denetleyen mahkemenin üyelerinin baskı altına alındığının en yetkili ağız tarafından itiraf edildiğini söyleyen Tekin, “Haşim Kılıç’ın sözlerini bir isyan, bir çığlık ve bir haykırış olarak nitelendiriyorum. Sayın Kılıç, bu sözleri dile getirerek, yurttaşların mahkemenin bağımsızlığına sahip çıkmasını istiyor. İktidar, mafyatik yöntemler kullanarak, sadece AYM’yi değil, tüm mahkemeleri baskı altına alıyor” görüşünü paylaştı.

”Bağımsız olmayan mahkemeler tarafsız olamaz” ilkesinin bugün de geçerli olduğunu belirten Tekin, şöyle dedi:
“AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi’ne baskı yaparak kendisine bağımlı kılmaya çalışıyor. Böylece ihtiyacına yönelik kararlar çıkartmak istiyor. Bu, kabul edilemez bir tutumdur.”

Anayasa Mahkemesi’nin açık bir tehdit altında olduğunu belirten CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Mahkeme, öyle bir baskı altında ki gündemini internet sitesine koymaktan çekinir hale gelmiş. Bu şekilde baskı altına alınan mahkemenin tarafsız ve adil bir karar vermesi beklenemez” dedi.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin birçoğunun çeşitli tehditlere maruz kaldığını ve bu tehditlerin iktidarla organik bağı olan çevrelerce yapıldığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

“İktidarın en büyük korkusu, 12 Eylül faşist cuntasının Anayasa’ya koyduğu yüzde onluk seçim barajının kalkması. Bu faşist yasa orada durduğu sürece, iktidarlarını garanti olarak görüyorlar. Varlıklarını faşist bir yasanın varlığına bağlamışlar. Bu yasa kalktığı taktirde, TBMM’de toplumun tüm kesimlerinin temsil edilmesinden ve iktidarı kaybedecek olmaktan korkuyorlar. Bu yüzden, AYM üyelerine baskı yaparak, barajın kaldırılmasını engellemeye çalışıyorlar.