Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğunlukta olduğu ve Rojava olarak da adlandırılan bölgedeki Hasekê kentinde Kürt Güçleri ile Suriye Ordusu arasında ateşkes ilan edildiği bildirildi.

Hasekê’de Kürt güçleri (YPG/YPJ/Asayiş/HPC) ile Suriye Ordusu ve Suriye ordusuna yakın milis gücü NDF arasında 7 gün boyunca aralıksız bir şekilde devam çatışmalar sonucunda iki taraftan çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Suriye savaş uçakları Kürt güçlerinin bulunduğu bölgeleri bombalamıştı.

ANHA’nın haberine göre, kanaat önderleri, bölgedeki aşiret liderleri ile bazı ülkeler çatışmaların son bulması için devreye girdi. Bu girişimlerin sonuç vermesi ardından dün gece saat 02.00’da Hasekê’de taraflar arasında ateşkes ilan edildi.



Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre ise ateşkesin, Rus askeri yetkililerin Haseke’ye gidip arabuluculuk yapmasıyla sağlandığı, anlaşmaya göre karşılıklı çatışmalara son verileceği iddia edildi.

ATEŞKESİN MADDELERİ

DİHA'nın haberine göre; ateşkesin maddeleri şu şekilde:

* Suriye ordusu ve silahlı grupları kent merkezini terk edecek, YPG güçleri 7 gün süren çatışmalar boyunca Suriye ordusundan alınan alanları Asayiş güçlerine teslim edecektir.

* Her iki tarafta yaralı ve esirleri serbest bırakacaktır.

* Çatışmalar dolayısıyla kapatılan yollar yeniden açılacaktır.

* Suriye ordusuna bağlı silahlı grupların durumları gözden geçirilecektir.

* Görevden alınan memur ve işçiler yeniden çalışma alanlarına geri dönecektir.