Gazeteci Hasan Cemal'e, hakkında köşe yazılarından dolayı Cumhurbaşkanı'na hakaret suçuyla açılan iki ayrı soruşturmadan da takipsizlik verildi.

T24 yazarı ve Bağımsız Gazetecilik Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cemal hakkında, iki yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yapılan iki suç duyurusunda da "takipsizlik" kararı verildi.

Biri Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğeri Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga tarafından verilen şikâyet dilekçeleri üzerine Hasan Cemal'in ifadesine başvuran savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verirken,  "siyasetçileri ve toplum önünde bulunan tanınmış kişileri eleştiri sınırlarının normal bireye göre daha geniş olduğu" görüşünü dile getirdi.

Soruşturmalar kapsamında geçtiğimiz günlerde adliyeye giderek ifade veren Hasan Cemal, çıkışta yaptığı açıklamada “Bu dünya despotlara kalmaz çünkü sonunda demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını, mesleklerinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü savunanlar kazanır” ifadelerini kullanmıştı.

Cemal’in “Hey sen!” başlıklı yazısıyla ilgili İstanbul Basın Savcısı Emin Aydinç, diğer yazısıyla ilgili Savcı Umut Tepe aynı gün içinde takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararları usul gereği başsavcılığın onayından geçiyor. Başsavcılık bu kararı onaylarsa dosyalar kapanacak ancak Başsavcılık iddianame düzenlenmesini de isteyebilir. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının bu takipsizlik kararına, Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etme yolu da açık.

.