Gönderdiği son yazının gazetede yayımlanmayacağı bildirilince yaklaşık 15 yıldır yazdığı Milliyet ile yolları ayrılan Hasan Cemal, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta Diyarbakır'daki Newroz Meydanı'nda açıklanan tarihi çağrısının hemen ardından Irak'a, Federal Kürdistan'a gitti.

T24'te yer alan habere göre, Cemal, Öcalan'ın "PKK'nin silahlı unsurlarının Türkiye sınırlarının ötesine çekilmesi aşamasına gelindiği" açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği Kandil'de KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ile buluştu. Karayılan, Öcalan'ın çağrısının ardından PKK'nin ne yapacağı konusuna ilişkin olarak Hasan Cemal'in yönelttiği soruları yanıtladı.

Hasan Cemal'in Kandil röportajının yayını yarından itibaren bağımsız internet gazetesi T24'te başlayacak.

NE OLMUŞTU?

Hasan Cemal, 28 Şubat'ta Milliyet'in sürmanşetinde "İmralı zabıtları" başlığıyla çıkan BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin notların yayınını eleştirenlere tepki gösterdi. Cemal, "Siyasetçi siyasetçiliğini, gazeteci gazeteciliğini en iyi şekilde yaparsa, Türkiye de rahat eder" görüşünü dile getirdiği yazısının yayımlandığı gün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Batsın sizin gazeteciliğiniz" sözleriyle dile getirdiği tepkisine hedef oldu.

Başbakan'ın tepkisinin ardından Milliyet'in sahibi Erdoğan Demirören tarafından yazılarına son verilmek istenen Cemal'in "İmralı zabıtları" haberinden sonraki üçüncü yazısı gazetede yayımlanmadı. Krizin ardından yazılarına iki hafta ara verilen Cemal, 19 Mart Salı günü yayımlanmak üzere gazeteye yazısını gönderdi. Cemal, "İki haftadır kapalı olan köşemi açarken – Gazetecilik ve gazeteciler üzerine” başlıklı yazısında medya patronları ve iktidar ilişkisi ile medya elitlerinin editoryal bağımsızlığı savunamayan tutumlarına önemli eleştiriler yöneltti. Ancak Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Hasan Cemal'e bu yazıyı yayımlayamayacağını ileterek başka bir yazı göndermesini istedi. Sazak, yeni yazı talebini reddeden Hasan Cemal'e yazılarına iki hafta daha ara vermesi teklifini de kabul ettiremedi. Çıkan krizin ardından Hasan Cemal'in yaklaşık 15 yıldır yazdığı Milliyet ile yolları, "İmralı zabıtları" başlıklı haberi, görüşme notlarını sürmanşetten kullanan Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak'ı ve haberi yazan muhabir Namık Durukan'ı savunan tavrı nedeniyle ayrıldı.