Ortadoğu uzmanı Haluk Gerger, Rojava’da İŞİD tarafından çoluk-çocuk demeden yapılan vahşi katliama karşı dünyada hüküm süren sessizliği ANF’ye değerlendirdi. Kürtlerin dört bir yandan kuşatıldığına dikkat çeken Gerger, iş Kürtlere gelince tüm dünyanın sessiz kaldığına dikkat çekti.

Dünyada Rojava’daki katliama yönelik hüküm süren sessizliği “Kürtleri dört bir taraftan kuşatmışlar” diyerek değerlendiren Gerger, “Bir taraftan Türkiye, diğer taraftan Baas rejimi, bir taraftan El-Kaide, diğer taraftan Arap milliyetçileri ve bir taraftan da emperyalistler, yani Batılılar. Kürtler her taraftan kuşatıldığı için yapılan bu katliam karşısında herkes susuyor, görmezden geliyor ” dedi.

‘TÜRKİYE PLANLIYOR, EL KAİDE TETİKÇİLİK YAPIYOR’

Bu saldırılarda Türkiye’nin aktif rol aldığının altını çizen Gerger, “Türkiye bu saldırıları planlarken, El- Kaide tetikçilik yapıyor, Batılılar, Arap milliyetçileri ve Baas rejimi ise kafalarını başka bir tarafa çevirip görmezden duymazdan geliyorlar. Sonuçta bu dünyada Kürtlerin yalnızlığı tekrar gün yüzüne çıkıyor” diye konuştu. Türk sosyalistlerin, devrimcilerin ve demokratların Türkiye’nin bu katliamlardaki aktif rolünü önleyecek eylemlilikler yapması gerektiğini vurgulayan Gerger, bu konuda Türk sosyalistlerin, devrimcilerin ve demokratların takındığı sessiz tavrı da eleştirdi.

‘TÜRK DEVRİMCİLER, DEVRİMCİLİĞİN TEMEL GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Türkiye’de sosyalizmin üç damarı olduğuna dikkat çeken Gerger, bu damarları, “Biri Nasyonal sosyalistler, onlar sadece görmüyor değil, bu durumdan memnun oluyorlar; ikinci damar ise reformist damar, onlar da görmezden geliyor; üçüncü damar ise devrimci damar, onlar tabii ki bu duruma karşı ama onların da gücü yok” diye sıraladı. Türkiye’de bu yaşananların Kürtlerin yalnızlığına yol açarken, Türk devrimcilerin ise demokrat olamamasına yol açtığına, demokrat olmadan da sosyalist olunamayacağına dikkat çeken Gerger, Kürtlerle dayanışma yapmadan da enternasyonalist olunamayacağını, dolayısıyla devrimciliğin temel gereklerinin yerine getirilemediğini söyledi. “Bu sadece Gezi ile olmuyor” diyen Gerger, Gezi bilincine mutlaka Rojava ‘daki katliamı da katmak gerektiğinin altını çizdi.

‘BATI NATO’DAKİ TETİKÇİ TÜRKİYE UĞRUNA KÜRTLERİ HARCIYOR’

El-Kaide söz konusu olduğu zaman topyekûn saldıran Batı’nın, iş Rojava’ya gelince aldığı tavrı, “Kürde gelince akan sular duruyor” diye değerlendiren Gerger, “Yoksa Batı El-Kaide’nin üzerine gidiyor. Ama iş Kürde gelince Türkiye ile olan ikiyüzlü askeri işbirliği nedeniyle Kürdü kurban veriyor. Bunu yapan sadece Amerika değil, Avrupa da yapıyor. NATO’daki tetikçi Türkiye uğruna Kürtleri harcıyor. O nedenle Türkiye hangi tetikçiyi kullanırsa kullansın, bu tetikçi El-Kaide de olsa Batı görmezden gelebiliyor. Batı başka yerlerde El-Kaide ile mücadele ediyor, ama iş Kürde gelince bütün dünya Kürtleri kuşatmış ve yalnız bırakmış. Sorun bu” diye konuştu.

Kürtlerin bu sessizlik karşısında oturup düşünmesi gerektiğinin altını çizen Gerger, “Kürtler bu sorunu kendileri aşacak. Kürtler kendi ulusal dayanışmalarını ve mücadele içerisinde kendi birliklerini kuramazlarsa işte böyle kurda, kuşa yem olmaya devam ederler” dedi. (Özgür Gündem)