Halkevleri tarafından 90’ıncı kuruluş yıldönümleri dolayısıyla düzenlenen 10'uncu Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma Ödülleri, Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezinde yapılan törende sahiplerini buldu.

Törende Evrensel Gazetesi Muhabiri Meltem Akyol'a da ödül verildi.

Ödülünü TİP Milletvekili Ahmet Şık elinden alan Akyol, "Gerçeğin arkasında duran bunu söylemekten hiç vazgeçmeyen meslektaşlarımız var. Bizi aydınlığa çıkaracak olan şey bu. Ben bu ödülü gerçekten vazgeçmeyen ne pahasına olursa olsun bırakmayan bugün hayatta olmayan ve olan meslektaşlarım adına alıyorum" diye konuştu.

Etkinlik salonuna “Faşizme ve kapitalizme karşı eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için direnişte birleşelim” pankartı asıldı.

Törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Ahmet Şık, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Şişli Belediyesi Başkanı Muammer Keskin, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Bozkurt, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Cumartesi Anneleri  ve çok sayıda kişi katıldı.

Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Hasan Polat, "Bugün işçilerin ayağa kalktığı, kadınların isyanının hiç durmadığı, hayat pahalılığına ve yoksulluğa karşı memleketin en doğusundan en batısına seslerin yükseldiği, sanatın, şiirin, kalemin direndiği… yeni bir baharın müjdelendiği günlerde 90. yaşımızı kutlamanın onurunu taşıyoruz. Şüphesiz yarını kuracak olanlar bugün her türlü zorbalığa karşı direnenler olacak. İşte bu bilinçle ve dünden yarına mücadele edenlerin ışığıyla geleceğe yürüyoruz. İnsanca bir yaşam, demokrasi, laiklik, özgürlük ve barış için direnişte birleşelim diyoruz" dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ödülleri alanlar arasında Birgün yazarı Bahadır Özgür ve Timur Soykan, Gazeteci Faik Akgün, ENAG Yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Diken muhabiri Canan Coşkun, FOX TV muhabiri Beril Ötkün, Evrensel Gazetesi muhabiri Meltem Akyol, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan, TELE 1 editörü Hazal Güven, Yeni Yaşam Gazetesi editörü Hicran Urun yer aldı.

Bu seneki Sanat ödülleri Şair İlhan Sami Çomak ve Tiyatrocu Nazmi Karaman'a verildi. Dayanışma ödülleri ise Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması, İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Şenyaşar Ailesi, direnen Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent ve Sinema Kooperatifi'ne verildi.

"MEMLEKETİN HER YERİNDE İNSANLAR ADALET ARIYOR"

Ödülünü TİP Milletvekili Ahmet Şık elinden alan Akyol, Halkevlerinin 90. yılını kutlayarak söze başladı, "Halkevkerı 90 yıldır memlekette halkı ezen ne varsa onların karşısında durdu, mücadele etti. Bugün de onun bir parçası olmaktan onur duyuyorum" dedi.

Türkiye'de yaşanan işçi eylemlerine değinen Akyol, "Bir yandan işçiler 4 liralık saat ücreti farkı istedikleri için eylem yaptıklarında onların karşısında polis ordusu görüyorlar, Antep'de tekstil işçileri hakları için eylem yaptıklarında onların karşısında polis görüyorlar. Sendikanın başkanı fabrikanın önünde direnen işçilerin yanında olduğu için gözaltına alınıyor. Memleketin her yerinde insanlar talepleri için adalet arıyor. Ve bizler gazeteciler de hem ses olmaya çalışıyoruz hem de gerçeği perdelemeye, gizlemeye çalışanlarla ısrarla inatla söylemeye anlatmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

"Türkiye dışına çıkmak zoruda kalan meslektaşlarımız var, pek çok soruştırma ve dava ile karşı karşıya kalan meslektaşlarımız var. İşsiz kalan meslektaşlarım var" diyen Akyol, "Ama biliyorum ki gerçeğin arkasında duran bunu söylemekten hiç vazgeçmeyen meslektaşlarımız var. Bizi aydınlağa çıkaracak olan şey bu. Ben bu ödülü gerçekten vazgeçmeyen ne pahasına olursa olsun bırakmayan bugün hayatta olmayan ve olan meslektaşlarım adına alıyorum" dedi.

Ödüllerin ardından tören sanatçı Erdal Güney'in verdiği konserle devam etti.

Kaynak: Evrensel