Halkbank’ın önceki gece doları yaklaşık yarım saat boyu 3.72 TL’den satmasının yazılım hatasından kaynaklandığını açıklaması, bu sırada yapılan işlemlerin iptal edildiği belirtilse de işlemlere dair ayrıntı verilmemesi tartışılıyor.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Halkbank’ın sorunun kökeni olarak işaret ettiği söz konusu yazılıma büyük yatırım yaptığını yazdı.

Toker’in Sayıştay raporuna dayandırdığı yazısına göre, Halkbank yazılıma iki yılda 205 milyon harcadı.

Toker “Bunca yatırıma yazık değil mi?” diye sorarak, bankayı ‘daha ikna edici bir açıklama yapmaya’ çağırdı.

Toker’in yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Halkbank yazılım ve teknolojik donanım için son yıllarda ciddi yatırım yaptı. Sadece 2016’da bu kalem için harcanan tutar 67.4 milyon TL. Aktardığımız veri Sayıştay’ın 2016 yılı denetim raporundan.

O yıl Halkbank’ın farklı alanlardaki toplam yatırım tutarına baktığınızda, yazılım ve teknolojik donanıma yapılan harcamanın önemi daha iyi görülüyor: 128.8 milyon TL. Yani bu skandalın doğduğu alana ödenen para, yatırım kalemleri arasında sadece ilk sırada değil. Aynı zamanda toplam yatırımın neredeyse yarısı.

Aynı rapora göre yazılım ve teknolojik donanıma 2015’te yapılan yatırım tutarı ise 137.5 milyon TL. Bu da iki yılda yaklaşık 205 milyon TL bu işlere ayrıldı demek oluyor. Muhakkak ki geçen yıl da bu alanda yatırım yapılmıştır. Dolayısıyla bu vahim “hata” – mesele “3. parti yazılım”dan kaynaklanıyorsa Halkbank’ın daha ikna edici bir açıklama yapması zorunludur. “3. parti yazılım” ortalığı böyle darmadağın edebiliyorsa, bunca yatırıma yazık değil mi?”