Vatan Partisi ve Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, Suriye'nin Halep kentinin 35 kilometre kuzeydoğusundaki Tadef beldesinde, 10 sivile karşılık 10 silahlı muhalefet mensubunun takas edilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sputnik’ten Elif Sudagezer’in haberine göre, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in Türkiye ve Suriye yetkililerinin İran'ın başkenti Tahran'da son dönemde altı görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladığını hatırlatan Soner "24 Kasım'da Halep yakınlarında gerçekleşen esir değiş tokuşu Tahran'da Türkiye ve Suriye heyetlerinin yaptığı görüşmelerin bir sonucu. Tahran'daki görüşmelerde, Türkiye tarafı Dışişleri yetkilileri tarafından, Suriye tarafı ise bir devlet kurumu olan Suriye Kızılayı yetkilileri tarafından temsil edilmiş. Bu görüşmelerde 10 Suriyeli sivilin ve 10 tane muhalifin takas edilmesi kararlaştırılmış. Bunu hem Rus hem de İran ajanslarından öğreniyoruz. Bu esirlerin değiş tokuşu özellikle Türkiye ve Suriye delegasyonları arasında bir güven oluşturma eylemi olarak da değerlendirilebilir" dedi.

‘ASTANA GÖRÜŞMELERİ BU ADIMI SÜRDÜRECEK VE DERİNLEŞTİRECEKTİR'

Soner "Bizim diplomatik kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, bu müzakereler ve bu değiş tokuş için çok yoğun neredeyse bir yıla yakın görüşmeler sürdürülmüş. Dolayısıyla bu Tahran'daki görüşmelerin somut bir başarıyla sonuçlandırılması Türkiye ve Suriye'nin tekrar birbirleriyle ilişkiye geçmesi açısından son derece önemli, son derece umut verici bir adım. Bu adımı selamlıyoruz. Ankara'yı bu adımı sürdürmeye ve derinleştirmeye davet ediyoruz. Astana'da bugün başlayacak görüşmelerin de bunun derinleştirilmesi ve ilerletilmesi için çok olumlu bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Burada bizim için en önemli olay Türk ve Suriyeli heyetlerin Rusya'nın arabuluculuğu ve İran'ın da desteği ile ama en önemlisi Ankara ve Şam'dan gelen yetkililerin bir masanın iki tarafına oturmuş olması" ifadelerini kullandı.