Dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük nükleer facia olan Çernobil nükleer santralindeki yangının ardından şimdiye dek bir türlü tam güvenlikli olarak kapatılamayan 4. reaktörü "çelik miğferle" örtme çalışmaları başladı.

Tarık Demirkan'ın CNN Türk'te yer alan haberine göre 105 metre yüksekliğinde, 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğindeki çelik kubbe, kazada yanan ve sonra binlerce ton betonla kapatılan 4. reaktörün dış dünyadan tamamen yalıtlanmasını amaçlıyor.

Çernobil kazasının 2016 yılındaki 30. yıldönümüne kadar çalışmaların tamamlanması ve bölgede mutlak güvenliğin sağlanması amaçlanıyor.

26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen kazanın ardından nükleer reaktörden havaya karışan radyoaktif küller ve atık maddeleri Sovyetler Birliği'nin Batı kesimlerini ve Kuzey Avrupa'yı etkilemiş ve Amerika kıtasının batı kıyılarında bile radyoaktif ölçümlerde yükselmelere neden olmuştu.

Kazanın ardından rüzgârın etkisiyle Türkiye'nin, özellikle de kuzey sahillerinin de radyoaktif küllerden etkilendiği belirtilmişti.

Bölgede 200 bin insanın tahliye edilmesine neden olan kazanın kaç insanın hayatına mal olduğu ise tam olarak bilinemiyor. Resmi makamların "kazaya bağlı olarak daha sonraki yıllarda ortaya çıkan birkaç bin ölüm vakası" tahmini Greenpeace tarafından gerçekçi bulunmuyor. (CNN Türk)