Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç hakkında, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Savcılık soruşturmaya, "terör örgütüne yardım ve yataklık", "terörle mücadele kanunu 6. maddesine aykırılık" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlamalarını gerekçe gösterdi.

Savcılığın soruşturma kararı, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla plakası olmayan bir araç tarafından takip edildiğini iddia etmesinin ardından geldi.

Sarısaç paylaşımında "Birkaç gündür beni takip eden plakasız bir araç bugün de oturduğum sitenin bahçesinde bekliyordu. Kim olduklarını sordum. Hakaretle karşılık verdiler, sonrasında da aracımın önünü kesip PM üyemiz Yunus Durdu'yu zorla araçtan aldılar. Şimdi de aynı kişiler evimin önünde dolaşıyorlar" ifadelerini kullandı.

Euronews'e konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç; "PKK'lı terörist HDP'li milletvekilinin evinden çıktı" başlığı ile servis edilen haberlere tepki gösterdi.

"Daha önce de tam üç kez, HDP PM üyesi Yunus Durdu'yu milletvekili aracından zorla çıkararak göz altına aldılar. Ancak hakkındaki suçlamayı bile ifade etmeden, bir kaç saat içerisinde serbest bıraktılar. Bu arkadaşımız 1 Eylül tarihinden itibaren, partinin tüm çalışmalarına katılmakta. Yani yasal bir durumu söz konusu. 1 Eylül’den itibaren partimizde çalışan bir arkadaşımla birlikte geçtiğimiz günlerde evden çıktığım da kimliği belirsiz ve bizi takip ettiğini düşündüğümüz bir aracı sorguladığımız için bizi suçluyorlarsa bu HDP’ye yardım ve yataklık olarak algılanmalıdır."

"RESMİ ARAÇLAR DIŞINDA BÜTÜN POLİS VE ASKER ARAÇLARI SAHTE PLAKALI"

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerdeki resmi araçlar dışında bütün polis ve asker araçlarının sahte plakalı olduğunu iddia eden HDP’li vekil, "AK Fordlar ile 90’lar konsepti devreye girdi" dedi.

"Daha önce de 5 Ekim tarihinde Diyarbakır’dan Van’a giderken, Van Edremit emniyet müdür yardımcısı ve özel hareketçiler tarafından aracımız durduruldu. Yine aynı kişiye gözaltı yapılmak istendi, biz de karşı geldik. Gerekçesiz yapılan gözaltı kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’a aktardık, konuyla ilgileneceğini söyledi bize. Ve arkadaşımız yine savcılığa çıkarılmadan üç saat sonra serbest bırakıldı. Bu olayı da görüntüledim ancak tutuklama yaşanmaması için paylaşmadım. HDP PM üyesi Yunus Durdu’nun zorla göz altına alındığı gün, 48 kişi de gözaltına alındı. Evlere baskın düzenlendi. Ama daha sonra yanlış eve geldik deyip özür dilediler. Paylaştığım video Kürtlerin yaşadıklarının sadece 30 saniyelik bir kısmı. Sadece Van değil, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı her il bu durumda. Siyasi çalışmalarımız engellenmek isteniyor" dedi.

DOKUNULMAZLIĞI OLMAYAN TEK PARTİ HDP

312 bin oy ile neredeyse Van’ın yüzde 70’inin onayını alarak vekil olduğunu ifade eden HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP’li bir vekil olarak, HDP’ye yardım ve yataklıktan suçlandığını ifade etti.

"6 milyon oy alan partiyiz. Ama dokunulmazlığı olmayan tek parti HDP’dir. Tutuklanırsam bu durum beni şaşırtmaz. Partimizin etrafında dolaşan bu plakasız araçlarla tüm siyasi çalışmalarımızı, kongre sürecimizi engellemek istiyorlar. Terörle mücadele ediyoruz diyerek, antidemokratik yöntemleri meşrulaştırmak istiyorlar. AKP seçimi kazanamayacağını anlayınca, bu uygulamaları tüm ülkeye yayarak kendini kalıcı hale getirmeye çalışıyor."