İstanbul’daki bir adliyede duruşma sırasında hakim, avukatın ‘etek boyu’ kısa diye avukatlık mevzuatına aykırı olduğunu söyledi. Hakim, davacı avukata, “Etek boyunuz çok kısa, fotoğrafını çekelim, baroya gönderelim” dedi.

DURUŞMA TUTANAĞINA GEÇTİ

İstanbul’da görülen bir duruşma esnasında avukatın ‘etek boyu’ kısa diye mahkeme başkanı itiraz etti. Hakimin bu tavrı duruşma tutanağına geçti: “Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü…”

Bunun üzerine mahkeme başkanı mahkeme yazı işleri müdürünü duruşmaya çağırdı: “Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin kısa değerlendirmesi ile huzurda bulunan avukatların kısa değerlendirmesinin aynı olmayacağının nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu çekilmesi istendi.” Duruşma salonunda bulunan davalı ve davacı avukatlar bunun özgürlük alanı ile ilgili olduğu müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu kadın avukatsa fotoğraflarının çekilmesini istemedi. Yaşanan bu durum sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından tepkiyle karşılandı.

‘ŞİDDETLE KINIYORUZ’

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şükran Eroğlu, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Hakları Merkezi’nden avukatların hakimin odasında tutanak tuttuklarını söyleyerek, söz konusu hakim hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi: “Hakim hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak. Biz de kadın hakları merkezi olarak hem HSK’ye başvuracağız. Hem de hakim hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü bir hakim hiçbir avukata değil böyle bir beyanda bulunması bu konuda hiçbir şekilde yorum yapamaz. Yapılacak tek uyarı kastı aşan beyanlardır. Bizim meslek kurallarımızı ve kıyafet genelgemiz var. Orada da hiçbir şekilde bu konuda bir hüküm yok. Dolayısıyla hakimin yaptığı son derece yanlış bir davranış ve aynı zamanda bir suç. Bunu şiddetle kınıyoruz.”