Hakan Şükür, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde katıldığı söyleşide, bir öğrencinin sorusu üzerine kullandığı, "Ben bir Arnavut'um. Aslında bu açıdan bakarsanız, Türk değilim. Ama bu topraklarda ekmek yedim" şeklindeki ifadeler kullanmıştı.

Bu ifadelerin tartışma yaratması üzerine sosyal iletişim ağı twitter'den dün gece geç saatlerde bazı yanıtlar veren AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür yapılan eleştirilere bugün yazılı açıklamayla cevap verdi.

TBMM 24. dönem İstanbul 3. bölgeden milletvekili seçilen Hakan Şükür; "Tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil politikasını benimsemiş bir partinin milletvekili olarak, milletime olan sevdamı sorgulamak, hiç kimsenin haddine değildir. İstiklal Marşımızın Arnavut asıllı milli şairi Mehmet Akif Ersoy kadar Türküm" dedi.

Sporculuk ve siyasi yaşamında insanları "incitmemek üzerine bir hayat felsefesi" ile hareket ettiğini vurgulayan Şükür, şunları kaydetti:

"Bu yüzden bu millete ve bu topraklara olan sevdamın sorgulanması sonrası bir açıklama yapma pozisyonunda bırakılmam, benim değil, buna sebep olanların ayıbıdır. 'Tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil' politikasını benimsemiş bir partinin milletvekili olarak, milletime olan sevdamı sorgulamak, hiç kimsenin haddine değildir. Çünkü biliyorum ki, en büyük milliyetçilik, milletinin huzuru, refahı ve barışı için mücadele etmektir. Kızıltepeli bir Kürt asıllı öğrenci kardeşimin Mehmet Akif Üniversite'nde sorduğu bir soru üzerine, 'Milli bütünlük için ırksal söylemleri herkes bir kenara bırakmalı. Eğer temel olarak farklılıklarımızı zenginlik değil de bölünme algısı olarak benimsersek kaybederiz. Örneğin ben de Arnavut asıllıyım, sizin bakış açınızla hareket edersem, ben de Türk değilim. Ama bu doğru bir sonuç vermez. Herkes bir hak arayışında olur. Burada devlet adil olmak için çaba göstermeli, gösteriyor' mealinde, ırkçılığı reddeden, ayrıştırmayan ve kaynaştırmayı amaçlayan bir cevap verdim. Bu cevaptan, 'Ben Türk değilim' cümlesini cımbızlamak en hafif deyimiyle medyatik bir infazdır. Özellikle milli bütünlüğe vurgu yapan bu açıklamamın çarpıtılarak sunulması, art niyet göstergesidir.

“MEHMET AKİF ERSOY KADAR TÜRKÜM”

Bana, provokatif bir tavırla yapılmak istenen amacı, belli yaftalama girişimini, vicdansızca bir yaklaşım olarak değerlendiriyor, şiddetle kınıyorum. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un da aslen Arnavut kökenli olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, milli mücadeleye bu topraklara yaptığı büyük katkıları hatırlatmak isterim. Bilinmesini de isterim ki, ben Hakan Şükür olarak İstiklal Marşımızın Arnavut asıllı Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy kadar Türküm. Bu topraklarda; bu ülkenin samimi evlatları din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin gönül köprüleri kurmaya devam etmeli. Israrla diyalog kurmalı, empati yapmalı, dinlemeli, anlatmalı... Çanakkale'de kucak kucağa yatan, Türk, Kürt, Arnavut, Arap, Laz, Çerkez ruhunun al bayrağımız altında hepimizi yeniden sarmalaması için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. Bu düşüncelerle aziz milletimize, vekili olarak hizmet etmekten şeref duyduğumu herkesin bilmesini isterim." (STAR)