İHD Diyarbakır Şubesi’ne polis baskınına tepki gösteren İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, “Mücadelenin devam etmesi, insanlık onurunu korumak adına zorunluluktur” açıklaması yaptı.
 
İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne yapılan polis baskınına ilişkin açıklama yaptı. İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ve çok sayıda kişi katıldı. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, insan hakları savunucularına karşı baskıların giderek arttığına dikkat çekerek, hak mücadelesinin engellenmeye çalışıldığını söyledi. İHD’nin bu güne kadar çok ağır baskılara maruz kaldığını ancak mücadeleden asla vazgeçmediğini vurgulayan Yoleri, "Bu ülkede hak ihlalleri ve haksızlıklar devam ettiği sürece, mücadelemiz devam edecek. Baskılara karşı mücadelemizin devam etmesi, insanlık onurunu korumak adına bir zorunluluktur” dedi.

GERİ ADIM ATMADI

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ise İHD'nin her zaman yaşanan ihlallere yönelik mücadele veren ve bu yolda ağır bedeller ödeyen bir kurum olduğunu söyledi. Özen, “İHD bu güne kadar nerede bir hak ihlali varsa, nerede bir haksızlık varsa, orada oldu. Bu mücadeleden de hiçbir zaman geri adım atmadı” ifadelerini kullandı.

HUKUKA AYKIRI GÖZALTI

Ortak basın metnini okuyan Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, hak savunucularına yönelik baskılara her geçen gün yenilerinin eklendiğini söyledi. Dernek faaliyetleri kapsamında yaptıkları açıklamalar gerekçe gösterilerek İHD Eş Genel Başkanlarına açılan soruşturma ve davalar devam ederken, şube faaliyetleri de suç olarak gösterildiğini belirtti. Beyhan, dernek yönetici ve üyeleri üzerindeki baskının arttığına değindi. Beyhan, İHD Diyarbakır Şubesi’ne baskın düzenleyen polislerin, hukuka aykırı arama ve el koyma işlemleri yaparak, şubenin Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına aldığını söyledi. Yaşanan bu hukuksuzluğa itiraz ettiklerini dile getiren Beyhan, hak savunucularına yönelik baskılara son verilmesini ve Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

'HAK SAVUNUCULARI SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Hukuka aykırı işlemlere zemin hazırlandığını dile getiren Beyhan, şunları söyledi: “Hak savunuculuğu engellenmeye, hak savunucuları susturulmaya çalışılmaktadır. Hukuku savunması gereken yargının iktidarın baskı politikalarına araç olması kabul edilemez. Evrensel insan hakları norm ve ilkelerinin uygulanmasını, hak savunuculuğuna ve hak savunucularına yönelik baskının sonlandırılması,  gözaltına alınan İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakısın."

Kaynak: mezopotamyaajansi