Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR),  41 kentte teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayarak seçime katılma hakkı elde etti.

43 ilde teşkilatlanma çalışmalarını gerçekleştirerek Haziran 2023’deki seçimlere katılma hakkı elde eden HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, “Kürtlere bir statü isteyen, Kürtlerin hakkını isteyen bir alternatif kuralım diyoruz. Bu açıkçası çok büyük bir ihtiyaç. Kürtler için hak talep eden Kürdistani çizgi de bir alternatif olsun diyoruz. Ve biz bunu yaptık. Seçime katılım hakkı elde ettik” ifadelerini kullandı.

 “SEÇİME KATILMA HAKKI ELDE ETTİK”

konuşan Kaplan şunları kaydetti:

“Seçime katılabilmek için kanuna göre 41 kent ve 31 ilçede örgütlü olmak gerekiyor, ama biz 43 ilde örgütlüyüz. Böylece seçime katılım hakkı elde ettik.

Bu bilgiler Yargıtay’ın siyasi partiler sayfasında da resmi olarak kayıtlı durumda.

Seçimler 18 Haziran 2023’te düzenlenecek, kanuna göre seçimden en az 6 ay öncesine kadar teşkilatlanmanı yapmış olman gerekiyor. Bu hesaba göre bizim seçime katılma hakkımız bulunuyor.”

“BİZ ‘KÜRDİSTANİ ÇİZGİ, MİLLİ ÇİZGİ’ DİYORUZ”

Seçimler için Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) gibi Kürdistani parti ve örgütlerle ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin soruya ise Kaplan, şunları söyledi:

“Evet, aklımızda böyle bir şey var. Biz ‘Kürdistani çizgi, milli çizgi’ diyoruz. Özgün bir siyaset diyoruz. Dolayısıyla doğal olarak Kürdistani partilerle ittifak yapmak söz konusu olur.”

“BİZ HDP’NİN SİYASETİNİ YANLIŞ BULUYORUZ”

HDP ile ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin soruya ise Kaplan, şöyle yanıt verdi:

“Şimdi bizim ve HDP’nin siyaseti birbirinden farklı. Biz, ‘HDP kendi yolunda ilerliyor’ diyoruz. Biz onların siyasetini yanlış buluyoruz.

Şimdi ittifak yapıp onları ‘doğru siyasete’ kanalize etmeyi de ihtimal dahilinde görmüyoruz.

“KÜRTLERE BİR STATÜ İSTEYEN BİR ALTERNATİF KURALIM DİYORUZ”

Kürtlere bir statü isteyen, Kürtlerin hakkını isteyen bir alternatif kuralım diyoruz. Bu açıkçası çok büyük bir ihtiyaç. 100 yıldır Kürtler iktidarın payandası oluyor.

Kürtler için hak talep eden Kürdistani çizgi de bir alternatif olsun diyoruz. Ve biz bunu yaptık. Seçime katılım hakkı elde ettik. İlerleyen zamanlarda da çağrı yaparak ‘Gelin, Kürdistani bir platform kuralım’ diyeceğiz.”

Seçim çalışmalarında kullanılacak bütçe konusundaki soruya ise HAK-PAR lideri Kaplan şöyle yanıtladı:

“Bu dönemde para olmadan ne yazık ki çalışma yürütmek imkansız ama bundan önce şöyle bir husus var.

Kürtler arasında bir alternatif kurup halka güven vermek... Bunu çözmemiz durumunda diğer meseleler kolaylıkla halledilecektir.”