Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası ve Hak İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 78 gündür tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde süresiz- dönüşümsüz açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

İHD binasında yapılan basın toplantısına kurum temsilcileri katıldı.

Ortak açıklamayı yapan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Güven’in Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması, silahlı çatışma ortamı ve insan ölümlerinin durması talebiyle açık grevi başlattığını hatırlatarak, eylem sürecinde Güven’in hiçbir tedaviyi kabul etmeyeceğini beyan ettiğini belirtti.

‘HAK İHLALLERİ GÜNDEME GELMEKTEDİR’

Güven’in açlık grevi başlatmasının ardından Türkiye’deki çeşitli hapishanelerde bulunan 250 aşkın siyasi tutuklunun da aynı taleplerle süresiz dönüşümsüz açlık grevine girdiğini dile getiren Zeytun, “Kimi hapishaneler de mahpuslar, ciddi sağlık sorunları yaşanmaktadır. Bunu yanı sıra, cezaevi idarelerinin mahpuslara yönelik, eylemleri nedeniyle cezalandırıcı bir uygulamada (rutin sağlık kontrollerinin aksatılması, hücre cezası, disiplin soruşturması ve cezası) bulunduğuna yönelik ihlaller gündeme gelmektedir” diye konuştu.

‘ENFEKSİYON BİLGİSİNE ULAŞILMIŞTIR’

Güven’in 78 gündür açlık grevini sürdürdüğünü vurgulayan Zeytun, “Leyla Güven sağlık durumu her geçen gün bozulmakta ve sağlık açısından kritik eşiği aşmış durumdadır. Leyla Güven’in bitkin ve yorgun olduğu, ciddi kilo kaybı yaşadığı (10 kiloya yakın), görme bozukluğu olduğu, tansiyon düşüklüğü yaşadığı, kas ve eklem ağrıları çektiği, bulantı nedeniyle sıvı almada zorlandığı, ses ve gürültüye karşı hassasiyetinin olduğu ve özellikle son 10 gün içerisinde enfeksiyon bulgusu olabilecek yüksek ateşlenme şikayetlerinin olduğu bilgisine ulaşılmıştır” dedi.

‘TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ’

Sağlık durumunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 15 Gündür Güven’le görüşme sağlanamadığını kaydeden Zeytun, “Açlık grevi eyleminin bu biçimiyle devam etmesi durumunda, kısa süre içerisinde yetersiz sıvı alımı ve uzamış açlığın oluşturduğu bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı oluşabilecek enfeksiyonlar sonucu,  çoklu organ yetmezliği ve bunun sonucunda telafisi mümkün olamayacak sonuçların ortaya çıkabileceği endişesini taşımaktayız” diye konuştu.

‘HAKLI TALEPLERDİR’

Güven’in açlık grevine başlatmasına neden olan taleplere değinen Zeytun, şöyle devam etti: “Leyla Güven’in talepleri, evrensel hukuk kriterlerine göre haklı taleplerdir. Zira insan hakları savunucuları olarak bizler de; İmralı hapishanesinde tutulan Abdullah Öcalan’ın ve aynı hapishanede bulunan 3 siyasi mahpusun maruz kaldığı ağırlaştırılmış tecrit ve izolasyonun, ulusal ve uluslararası sözleşmeler ve insancıl hukuk nazara alındığında bir insan hakları ihlali olduğunu belirtmek istiyoruz. Aynı zamanda bu durum Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Ceza İnfaz Kanunu hükümlerine göre de aykırılık teşkil etmektedir.”

‘GİRİŞİMDE BULUNULMALI’

Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere hükümet yetkililerine ve ulusal-uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunduklarını dile getiren Zeytun, şunları ifade etti:

“DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in son sağlık durumu göz önünde bulundurulduğunda talepleri dikkate alınarak açlık grevinin sona erdirilmesi adına acil olarak girişimlerde bulunması gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı