İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği gözaltı süreçlerinde meydana gelen hak ihlallerini raporlaştırdı.

İnsan Hakları Derneğinde düzenlenen açıklamayla kamuoyuyla paylaşılan raporda, gözaltına alınanların dayak, taciz ve hakarete maruz kaldıkları belirtiliyor.

Kurumlar adını ortak açıklamayı yapan Zeynep Ceren Boztoprak, gözaltında savunma hakkının ortadan kaldırıldığını ifade etti.

Boztoprak, “Bu usullerin başında hiçbir kanun ve yönetmelikte yer almayan ve ‘mülakat’ adı altında çok sık uygulandığı anlaşılan yasak sorgu yöntemi gelmektedir. Emniyette sorgulamaların nasıl yapılacağı kanun ve yönetmeliklerde açıkça belirlenmiştir. Kanun ve yönetmeliklere meydan okurcasına, uygulanan ‘mülakat’ yöntemi, gözaltındaki kişiye psikolojik işkence mahiyetindedir” dedi.

Özellikle kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere gözaltına alınan herkesin şiddetle karşılaştığını ifade eden Boztoprak, bu insanların savunmasız bırakıldığını belirtti.

Dayak, hakaret ve cinsel içerikli tehditlerin birçok vakada gözlendiği, darp raporu almak isteyenlerin ise bu isteklerinden vazgeçmeye zorlandığını ifade eden Boztoprak, savunma haklarında ise kişilerin kendi istedikleri avukatlarla görüştürülmediğini söyledi.

Boztoprak, “Aynı şekilde susma hakkını kullanmak isteyen kişilere yönelik kötü muameleler şiddetlenmektedir” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK KONTROLLERİ SAĞLIK KURULUŞLARINDA YAPILMIYOR’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de, OHAL sürecinde gözaltına alınanların sağlık kontrollerinin sağlık kuruluşlarında yapılmamasını eleştirdi ve şunları söyledi:

“OHAL sürecinde gözaltına alınanların sağlık kontrolleri, akrep, panzer, polis otosu gibi yerlerde yapılmakta hekimler sağlık kuruluşlarından buralara getirilmektedir. Özgür Gündem gazetesinin polis baskını sonrası, gözaltına alınanlar sağlık kuruluşuna götürülmeden sağlık kontrolleri yapıldı ve hekimler karakola getirilerek muayeneleri burada yapıldı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına konuşan Avukat Sinan Zincir de, gözaltında işkenceye maruz kalanların Türkiye İnsan Hakları Vakfına başvurmaları gerektiğini belirterek, “Mevcut Terörle Mücadele anlayışı ile işkenceyi belgeleyebilmemiz zorlanıyor bu nedenler işkenceyi belgeleyebilmemiz için işkence mağdurlarının başvuruları çok önemlidir” diye konuştu.

(Kaynak: Evrensel)