Haiti'nin başkentinde çete grupları arasında bir haftadır süren çatışmalarda en az 89 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı, 127 evin yıkıldığı, 16 kişinin kayıp olduğu açıklandı.

Karayipler ülkesi Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de bir haftadır süren çete savaşlarında 89 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı ve bölgede en az 127 evin yıkıldığı aktarıldı.

Ülke basınında çıkan haberlere göre, insan hakları ihlallerini takip eden NGO Ulusal İnsan Hakları Savunma Ağı (Rnddh) söz konusu çete savaşlarına ilişkin bilgi verdi. Buna göre, başkent Port-au-Prince'nin Cite-Soleil bölgesinde G9 ve G-Pep isimli çetelerin bir haftadır devam eden çatışmalarına Haiti Ulusal Polisi'nin müdahale etmediği, 16 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.

Haiti'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 7 Temmuz 2021'de suikast sonucu hayatını kaybetmesinden bu yana çete grupları ülkede alan kontrolü için mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Haiti Entegre Ofisi'ne (Binuh) göre, ülkede 2021'den bu yana artarak devam eden şiddet olaylarında 16 bin 500 kişi yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi (Cardh) de bu yıl nisan ayından bu yana ülkenin çeşitli bölgelerinden en az 326 kişinin kaçırıldığını açıklamıştı. 

Kaynak: Gazete Duvar