Sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve çatışmalı sürecin etkilerinin sürdüğü yerlerde zor koşullarda görev yapan meslektaşlarıyla dayanışmak için 'Haber Nöbeti' başlatan gazetecilerin ilk grubu, İstanbul’dan Diyarbakır’a hareket etti.

Haber Nöbeti Koordinasyonu'nun dayanışma çağrısına yanıt veren ilk grup gazetecilerden Tunca Öğreten, Ergun Babahan, Said Sefa, Evrim Kurdoğlu, Ceren Sözeri neden "Haber Nöbeti" eylemine katıldıklarını Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) anlattı.

BABAHAN: KUTSAL BİR İŞ YAPIYORLAR

Gazeteci Ergun Babahan, Türkiye'nin batısındaki sıkıntıları herkesin bildiğini ancak Kürt gazetecilerin sorunlarının çok fazla kişi tarafından bilinmediğini kayderek, "Bu nedenle de bu gazetecilerin yanında olmalıyız. Gazeteci arkadaşlarımıza yalnız olmadıklarını hissettirmeliyiz. Yaptıkları iş çok kıymetli ve değerli. Kürt gazeteciler özellikle kutsal bir iş yapıyor. Hem onların yaşadıkları sıkıntıları hem de bölgede yaşananları duyurmak için oraya gideceğim" dedi.

SÖZERİ: MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ

Gazeteciliği Geliştirme Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceren Sözeri, bölgede gazetecilerin çok zor koşullarda çalıştığını bildiklerini ancak oradaki gazetecilere yeterli oranda destek olamadıklarını fark ettiklerini, Haber Nöbeti Koordinasyonu'nun çağrısına uyarak Haber Nöbeti'ne katılmaya karar verdiğini söyledi.

Gazetecilerin baskı altında dahi gazetecilik mesleğini sürdürmeleri yönündeki çabalarının kendisini çok etkilediğini belirten Sözeri, "Keşke İMC kameramanı Refik Tekin yaralanmadan oraya gidebilseydik. Eminim ki gazetecilerin birbirleriyle dayanıştıklarını gören güçler, meslektaşlarımızı bu kadar kolay hedef yapmayacaktır. Bizler, meslektaşlarımızı yalnız bırakmamak için onların yanında olacağız" dedi. Haber Nöbeti'nin uzun soluklu bir dayanışma eylemi olduğunu belirten Sözeri, tüm gazetecileri nöbete katılmaya ve kuşatma altındaki kentlerde yaşananlara tanık olmaya çağırdı. Sözeri, kadın gazetecilerin de çok zor şartlar altında çalıştığını belirtti ve JINHA muhabiri Beritan Canözer'in "heyecanlı" olduğu iddiası ile gözaltına alınıp tutuklanmasına da tepki göstererek, kadın gazeteciler için dayanışmanın iki kat daha elzem olduğunu kaydetti.

SEFA: GAZETECİLİK TERÖRİZE EDİLMEK İSTENİYOR

Gazeteci Said Sefa, çatışmalı dönemlerde ilk önce gerçeğin kaybedilmek istendiğine dikkat çekerek, "Şu an bölgede yaşanan gerçekleri anlatan gazeteciler çok kutsal bir iş yapıyor. Devletin tüm baskısına rağmen oradalar ve görevlerini yapıyorlar. Bize düşen de onlarla dayanışmaktır. Hem onların yaşadıkları baskıları hem de bölgenin gerçeğini kamuoyuna duyurmak için bu haber nöbetinde yer alacağım. Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız" diye konuştu. Gazetecilerin terörize edilmeye çalışıldığını ve vatan haini olarak ilan edildiğini dile getiren Sefa, "Buna da karşı çıkmak için, gazetecilerin meslekleri yüzünden cezalandırılmak istendiğine vurgu yapmak için meslektaşlarımızın yanında olacağım" dedi.

ÖĞRETEN: TEKİN'İN YARALANMASI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Diken.com.tr editörlerinden Tunca Öğreten ise, "Abluka altına alındığından beri bazı ilçelerde çok sayıda gazeteci gözaltına alındı, darbedildi. Refik Tekin'in yaralanması, hastanede darbedilmesi bizim için bardağı taşıran son damla oldu" dedi. "Kürdistan'da gazetecilik yapan meslektaşlarımız üzerindeki baskının yolu dayanışmadan geçer" diyen Öğreten, Türkiye'nin her yerinde habercilik yapan gazetecilerin birlik olduğunda bu baskıdan kurtulabileceğinin altını çizdi. Okurlara da seslenen Öğreten, gazetecilerin okurları ile var olduklarını ve bu nedenle de okurların mutlaka baskı altındaki gazetecilere destek olması gerektiğini ifade etti. Doğru haberi almak isteyen okurların en azından sosyal medyadan kendilerine destek olmaları gerektiğini belirten Öğreten, tüm gazetecileri Haber Nöbeti'ne katılmaya çağırdı.

KURDOĞLU: BASKILARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Serbest gazeteci Evrim Kurdoğlu da, gazetecilerin baskı altına alınmasına sürekli tanık olduklarını ve artık buna karşı sessiz kalmamak için harekete geçtiklerini belirterek, şunları söyledi: "Meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Orada onlarla birlikte gazetecilik yapacağız. Bazı sivil toplum örgütlerine ziyarette bulunacağız. Birçok gazeteci ile bir araya gelip günlük hayatta nasıl gazetecilik yaptıklarını, ne gibi sorunlar yaşadıklarını da paylaşacağız, onlardan dinleyeceğiz." Kadın gazetecilerin koşullarına da değinen Kurdoğlu, kadın gazetecilerin sorunlarına yönelik olarak da birlikte kafa yoracaklarını belirterek, JINHA'yı ziyaret edeceklerini kaydetti.