Kilo vermek, kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler genellikle kalori hesaplama yapmaktadır. Günlük kalori hesaplama ile birlikte gün içerisinde tüketimi sağlanan besinler, miktarı ve kalori değerlerini hesaplamak oldukça kolay bir hale gelebilmektedir. Bunun sonucunda da diyet yapan ve kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin günlük alması gereken kalori miktarını bilerek daha kolay bir şekilde hedefine ulaşmaktadır. Spor ve Beslenme günlük kalori hesaplama ile ilgili merak edilen sorularınızı faydalı bilgiler ile cevaplandırarak burada yer almaktadır.

Kalori Nedir?

Besinlerde yer alan enerji miktarının ölçülmesi için kullanılan birim kaloridir. İnsan vücudu enerjisini esas olarak karbonhidratlar, proteinler ve yağlardan almaktadır. Kalori, diyette büyük oranda bulunmasıyla birlikte makro besin olarak adlandırılmaktadır. Eser elementler ya da vitaminler gibi bir diğer besin maddelerinin aksine, makro besinler enerji içeriğine sahiptir. Aynı zamanda farklı bir enerji kaynağı ise alkoldür. Besinlerde yer alan enerji ayrıca “kalorifik” değer olarak da tanımlanmakta ve kalori ya da joule birimleriyle birlikte ölçüm yapılmaktadır. Kalori konuşulmasıyla birlikte aslında kilokalori (1000 kalori) anlamına da gelmektedir. Ayrıca makrobesinler daha farklı kalori içeriğine de sahiptir. Vücudun enerjisini sağlayan besinler gram başına düşen kilokalorileri aşağıda yer almaktadır.

  • Karbonhidratlar: Gram başına 4 kilokalori
  • Proteinler: Gram başına 4 kilokalori
  • Yağlar: Gram başına 9 kilokalori
  • Alkol: Gram başına 7 kilokalori

Burada unutulmaması gereken konulardan biri de vücudun bir yiyecekten gerçekten ne kadar enerji kullanabileceği çeşitli faktörlere bağlı olmasıdır.

gunluk-kalori-hesaplama

Kilo Vermek İçin Günde Kaç Kalori Alınmalı?

Genel olarak bir kişinin haftada 1 kilo verebilmesi için günde sadece 1000 kalori alması gerekmektedir. Çünkü günlük 1000 kaloriden haftada 7000 kalori etmektedir. Bu durumda da 1 kilograma eşit olmaktadır. Kısacası her gün 500 kalori daha az almanız durumunda haftalık olarak 3500 kalori etmektedir. Bu durum sonucunda da haftada yarım kilo vermenizi sağlamaktadır.

Günlük Yakılan Kalori Nasıl Hesaplanır?

Gün içerisinde harcanın kalori miktarı için kilonun 30 ile birlikte çarpılması yeterli olacaktır. Bu işlem sonucunda çıkan sonuç ise gün içerisinde en az yakılması gereken kalori miktarını verecektir. Gün içerisinde yapılan egzersizlerde yakılan kalori bu işlemden çıkan sonuca eklenmesiyle birlikte günlük yakılan kalori miktarı hesaplanmış olmaktadır.