Güney Afrika'da bilim insanları mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini açıkladı.

Virolog Tulio de Oliveira, düzenlediği basın toplantısında "Maalesef, şu an Güney Afrika'da endişelere sebep olan yeni bir varyant tespit ettik." dedi.

Oliveira, B.1.1.529 koduyla numaralandırılan varyantın "çok sayıda farklı mutasyon barındırdığını" söyledi.

Oliveira ayrıca, yeni varyant nedeniyle vakaların da yeniden artışa geçtiğini belirterek, aynı varyantın Botswana ve Hong Kong'a seyahat eden kişilerde de görüldüğünü vurguladı.

Sağlık Bakanı Joe Phaahla ise yeni varyantın endişe kaynağı olduğunu ve vaka artışlarının arkasındaki sebep olduğunu söyledi.

Güney Afrika'da kasım ayı başında 100 civarında seyreden günlük Covid-19 vaka sayısı ortalama 1,200 seviyesinde.

Devlete bağlı sağlık ajansı (NICD), varyantın genetik diziliminin tespitinin ardından B.11.1.529 varyantına yakalanan 22 vaka saptandığını açıkladı. Açıklamada ayrıca söz konusu varyanta yakalanan vaka sayısının hızla arttığı belirtildi.

Koronavirüsün Beta olarak adlandırılan varyantı da geçen yıl Güney Afrika'da tespit edilmişti.

Bilim insanlarının ilk gözlemlerine göre yeni tespit edilen B.1.1.1.529 varyantı en az 10 mutasyon içeriyor. Beta varyantının üç, Delta varyantının ise iki mutasyonu olduğu ortaya çıkmıştı.

AFP'nin aktardığına göre araştırmacı Richard Lessells, yeni varyantın bağışıklık sisteminin korumasını aşabileceğini söyledi.

Güney Afrikalı yetkililer, varyantın daha çok gençler arasında yayıldığını dile getiriyor.

Bir diğer bilim insanı Penny Moore ise, "Bu varyant, henüz tanımadığımız bir çok mutasyon içeriyor." dedi.

Kaynak: Euronews