İZBAN çalışanları, toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle grev kararı aldı.

Günde 300 bin yolcu taşıyan İZBAN'da şoförler grev yapacak.

Evrensel'den Emine Uyar'ın haberine göre sendika üyesi 305 işçinin bulunduğu İZBAN’da çok sayıda işçi asgari ücretle çalışırken, makinistler de açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılıyor.

Demiryol-İş İzmir Şube Mali Sekreteri Hamdullah Giral, İZBAN’da asgari ücretle çalışan 105 işçi bulunduğunu belirterek, en yüksek ücretin brüt 2 bin 56 lira olduğunu bunun net olarak 1500-1600 liraya denk geldiğini dile getirdi.

Makinistlerin 1990 lira çıplak brüt maaş aldığını ifade eden Giral, İZBAN yönetiminin yaptığı açıklama ile halkı yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Giral, “İZBAN yönetimi tekliflerinin, enflasyon rakamı ile memurlar ve kamu işçilerine yapılan ücret artışının çok üzerinde olduğunu söylüyor. Ama bu insanlar asgari ücret alıyor bunu söylemiyorlar” dedi.

TİS taslağındaki ilk tekliflerinden yüzde 24 düzeyine  indiklerini dile getiren Giral, İZBAN’ın teklifinin ise yüzde 11 olduğunu belirtti. Açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılan işçilerin veriminin de düştüğünü, işçilerin evlerine huzursuz gittiğini dile getiren Giral, “Biz yüzde 100 istemiyoruz. Biraz daha kaliteli bir yaşamı olsun, çocuğuna biraz daha fazla harçlık verebilsin istiyoruz. Bunun neti 1734 liraya geliyor. 80 gün olan ikramiyemizi 90 gün istedik. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 110-112 gün ikramiyesi olan var” dedi.