Hükümetin bedelli askerlik sonrası askerlik başlığında kapsamlı bir düzenlemeye gideceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor. Gerekli düzenlemelerin ve çalışmaların yapılmasının ardından Türkiye'de bir daha bedelli kanununa ihtiyaç olmayacak şekilde düzenleme yapacağız. Bu millet asker bir millettir. Onun ruhundaki o hassasiyeti ve inceliği de kaybetmek istemiyoruz. Hem tüm vatandaşlarımıza temel askerlik eğitimini vereceğimiz, hem de TSK'nın gücünü uzman hale getireceğimiz bir sistem üzerinde çalışacağız” demişti.

PROFESYONEL ASKERLİK GÜNDEMDE

Erdoğan, geçtiğimiz dönemde Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın profesyonel askerlik üzerinde bir çalışma yürüttüğünü söylemişti.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, üzerinde çalışılan modele göre, halen yarı profesyonel ordu modelinde örgütlenen TSK’da tam profesyonel ordu modeline geçiş tasarlanıyor. Kulislere yansıyan iddialara göre, TSK’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanma modelleri de bu yeni sistem içinde çalışılacak. Sadece çatışmaya giren birliklerde değil, tüm birliklerde tam profesyonellik sağlanacak.

SÜRE KISALACAK

Buna paralel olarak zorunlu askerliğin süresinin de kısalması, uzun-kısa dönem askerlik farkının kaldırılarak, zorunlu askerlere temel eğitim verildiği bir modelin geliştirilmesi de gündemde. Zorunlu temel eğitime alınanların işten çıkartılmalarının engellenmesi için ücretsiz izinli sayılması gibi önlemlerin geliştirilmesi de tartışılıyor.

Kaynaklar, zorunlu askerlik uygulamasından kesinlikle vazgeçilmesinin gündemde olmadığını, ancak zorunlu askerlik modellerinin de ele alınıp değerlendirileceğinin altını çizdi.

İNTERNETTE ASKERLİİK SÜRESİ DÜŞÜRÜLSÜN KAMPANYASI

Change.org'ta yapılan kampanyada şöyle denildi:

Yeni bakan askerlik süresinin düşmesini isteyenler yeni bir umut ışığı demektir. Her dönem gündeme gelen askerlik süresinin kısalması konusunda hükumet sözcüsü Numan Kurtuluş geçtiğimiz aylarda açıklama yapmış askerlik süresine yeni düzenleme geleceğinin sinyalini vermişti. Ancak Milli Savunma Bakanının değişikliğiyle birlikte gözler yeni bakanın yapacağı açıklamalara çevrildi. Eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz yıl zorunlu askerlik süresinin kademeli olarak kısaltılacağını söylemişti. Bu söylemin üzerinde 1 yıl geçmesine rağmen henüz bir çalışma yapılmaması askerliğin kısalmasını bekleyen gençlerde hayal kırıklığı yaşattı.

Genelkurmay Başkanlığı, seçimlerden önce askerlik süresinin 9 aya indirilmesini öngören teklifi hükümete sunmuştu. TSK’nın önerisine göre üniversite mezunları ve ilkokul mezunları 9 ay askerlik yapacaktı. Ancak, hükümet bu öneriye sıcak bakmadı. Askerlik süresinin 12 ay ardından 9 aya düşürülmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Üniversite mezunları için ise 6 aylık olan askerlik süresinin 4 aya düşürülmesi talep edildi.

Şimdiye kadar askerlik süresi 26 defa değiştirilmiş. 27. olması için birlik olmalıyız.

Bu duruma karşı sesimize destek olun.

İmza linki:

ASKERLİK SÜRESİ 83 YILDA 26 KEZ DEĞİŞTİ

- 21 Haziran 1927: Piyade sınıfına bir buçuk yıl, Mızıka sınıfına 2, Jandarmaya 2 buçuk yıl, denizcilere 3 yıl askerlik uygulaması başlatıldı.

- 30 Kasım 1935: Piyadeye 18 ay, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30 ay askerlik uygulanmaya başlandı.

- 06 Ocak 1941: İkinci Dünya Savaşı sebebiyle silah altındakilerin askerliği 1 yıl uzatıldı.

- 14 Temmuz 1950: Denizciler 3 yıl, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30’ar ay, diğer sınıflara 2’şer yıl uygulama yapıldı.

- 24 Ocak 1963: Askerlik süresi 24 aya düşürüldü.

- 27 Temmuz 1970: Askerlik süresi 20 aya indirildi.

- 09 Temmuz 1984: Askerlik süresi 18 aya indirildi.

- 11 Temmuz 1992: Askerlik süresi 15 aya indirildi.

- 20 Aralık 1993: 1972/4, 1973/1, 1973/2 tertiplerin terhisleri 4 ay süre ile durduruldu. Söz konusu tertipler, 15 ay yerine 19 ay askerlik yaptılar. *

- 10 Ekim 1994: 1973/3 tertipler 3 ay geç terhis edildi.

- 6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan 18 aya çıkarıldı.

- 15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya indirildi.

- 1 Ocak 2014'ten itibaren askerlik süresi 12 aya indirilmişti.