İSTANBUL- Türkiye'de bulunan Sloven akademisyen Slavoj Zizek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde bir konferansa katıldı. "Bulutlardaki özgürlük ve öteki yanı: Küresel çağda yasaklama biçimleri" başlıklı konferans veren Zizek, bilişimin bilgiye özgürce ulaşımın kapılarını ardına kadar açtığını ancak aynı şekilde görünmez, son derece keskin sınırlar ve denetim getirdiğini kaydetti.

Bu paradoksun günümüz siyasetinin çıkmazına bir metafor oluşturduğunu belirten Zizek, insanlara sunulan özgürlüklere karşılık hangi özgürlüklerin alındığını sorguladı. Zizek, bu durumu yasaklama biçimleriyle açıkladı.

İki yıl önce de İstanbul'a geldiğini ve o süreçte İsviçre'de minarelerin yasaklandığını hatırlatan Slovaj Zizek, yasak mantığının Türkiye'de de aynı şekilde işlediğini, gayrimüslimlere karşı dini inanç özgürlüğü olmadığını, cami dışında ibadethane inşaa edilemediğini kaydetti.

Fransa'da senatodan geçen Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasaya değinen Zizek, her ulusun arkasında bir katliamın olduğunu ifade etti. Bu katliamların legalize edildiğini belirten Zizek, "Yarım milyondan azsa öldürebilirsiniz, yarım milyondan fazlaysa bu katliam olur" dedi.

BATININ İKİYÜZLÜLÜĞÜ
İsrail'in şu anda yaptığını kapitalist devletlerin 200-300 yıl önce yaptığını ifade eden Zizek, batılı kapitalistlerin kendi ülkelerinde yaşayan Yahudilerden hoşlanmadığını ama Filistin’e saldıran İsrail'i desteklediklerini kaydetti.
Zizek, İsrail'in de Ortadoğu'da Araplara düşmanlığı olduğunu belirterek, İsrail yönetiminin son çıkardığı yasanın buna örnek olduğunu dile getirdi. Bu yasayla Filistinlilerle arkadaş olan Yahudilerin "terörist" ilan edildiğini söyledi.

KÜRT HALKINA OTONOMİ TANINMALI
Etnik kimliklerle ilgili yaptığı açıklamalar sırasında Kürt halkına otonomi tanınması gerektiğinin altını çizen Slovaj Zizek, Osmanlı'da Kürtlere daha fazla otonomi verildiğini ama ulus devletin oluşumu sırasında ayrılık paranoyasının ortaya çıktığını kaydetti. Bu fikrin Avrupa'ya ait olduğunu savunan Zizek, o zaman bunun bedelinin Avrupa tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti.

KOMÜNİZM BİR ALTERNATİF
İnsanların kapitalizmin her tarafı sarmasından sıkıldığını belirten Sloven düşünür, kömünizmin alternatif olduğunu, bunun daha çok çalışmak anlamına değil daha az çalışmak anlamına geleceğini ifade etti. Küba'da insanların belirli bir saatin üstünde çalıştırılamadığını kaydeden Zizek, belki de insanlığın buna ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Marx'ın dediği gibi işsizliğin kapitalizm için gerekli olduğunu belirten Slovaj Zizek, işsizliğin esnek üretim yarattığını ifade etti.

KAPİTALİZM DEMOKRASİNİN SON SINIRINDA
Diktatörlüklerin ardından kapitalizmin demokrasiyi geliştirdiğini ifade eden Sloven düşünür Zizek, kapitalizmin geldiği noktada demokrasiyi daha fazla geliştiremeyeceğini, onu durduracağını söyledi.

ARAP İSYANLARI ABD'Yİ DE ETKİLEDİ
Zizek, Yunanistan ve İtalya'daki teknokratlar hükümetlerini de eleştirdi, ama ülkeleri bu duruma teknokratların getirmediğini kaydetti. Arap dünyasında başlayan halk isyanlarına değinen Slovaj Zizek, bu isyanların etkisinin Yunanistan ve Avrupa'nın yanı sıra yaşadığı ülke ABD'de de hissedildiğini kaydetti.
İlk defa dünyanın bu kadar kitlesel protesto gösterilerine sahne olduğunun altını çizen Zizek, bu eylemlerin kapitalizmi hedef aldığını ancak kapitalizmin neyle değiştirileceğinin bilinmediğini ifade etti.
Wall Street karşıtı eylemlere kendisinin de katıldığını belirten Sloven düşünür, ancak bu hareketlerin sömünleneceğinin baştan belli olduğunu söyledi ve ekledi: "Anti-kapitalist olabilirsiniz ama bunun alternatifi nedir?"

KAPİTALİZMİN SINIRLARI GÖRÜLÜYOR

Zizek, küresel kapitalist ortamda sorunlarla başa çıkılamayacağını söyledi. Kapitalizmin sınırlarının görüldüğünü ifade eden Slovaj Zizek, "Hepimiz Fukuyama'yı, onun yolunu takip eden insanlar gibiydik. Küresel kapitalist sistem düşünebildiğimiz tek sistemdi. 'Biz bunu biraz düzeltebiliriz ama değiştiremeyiz' diye algılıyorduk. Ancak asıl sorun bunu düşünmek. Böyle bir sistemin yanlışlığı ortaya çıktı. Şu andaki standart hükümetlerimiz ve yapılarımız işe yaramıyor. Ekonomik sorunlarla başa çıkmak için yeterince güçlü değil" diye konuştu.

BANLİYÖLERDEKİ İNSANLAR ÇALIŞTIRILIYOR GİBİ GÖSTERİLİYOR

Günümüzde yaşananlardan tedirginlik duyduğunu dile getiren Zizek, banliyölerdeki insanların modern dünyadan uzakta yaşadığını kaydetti. Banliyölerin çok önemli bir yerde durduğunu ifade eden Slovak düşünür, özellikle buralarda yaşayan insanların daimi işsiz olduğuna dikkat çekti. Bu işsizlerin geçici işlerde çalıştırılarak çalışıyorlarmış gibi gösterildiğini sözlerine ekledi.
Zizek, kapitalizme karşı isyanın farkında olmak gerektiğini belirtti, kapitalizmin giderek daha az kişinin taleplerini karşıladığına işaret etti. Slovaj Zizek, dünyanın kurtuluşunun komünizm olduğunu söyledi. (etha)