Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni Slavoj Zizek, bugün Kobani Üniversitesi’nde “Acaba Günümüzde Demokrasi Halen Bir Tercih Midir?“ konulu ders verdi.

Yerel saatle 20.00'de başlayan ders üniversitenin sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlandı.

Zizek'in dersinde verdiği mesajlar ve paylaştığı tespitler şöyle: 

Kürtler! Sizler, entelektüel bir toplulukla fiilen var olan bir ütopya oluşturdunuz. Sadece direnmenin değil, yeni bir düzen kurmanın da simgesisiniz.

Siz Kürtler gibi bazı istisnalar dışında insanlık giderek daha fazla bölünmüş durumda ve artık liberal demokrasi de yok. Bir devrimin görevi sadece insanları temsil etmek değil, aynı zamanda insanların ne istediklerinin farkına vardırmaktır.

Burada olanın daha iyi işlemesi için çabalamak yerine, daha iyi bir dünya inşa etmeye çalışmalıyız. İdeoloji soyut bir değerler sistemi değildir. İdeoloji, günlük pratiklerinize kazınmıştır. Nasıl evleniyorsak, nasıl yiyorsak, nasıl seviyorsak; bu ideolojidir. 

'KRİZİ BÜYÜK SEÇİMLERLE ÇÖZEMEZSİNİZ'

Krizi bugün büyük seçimlerle (elections) çözemezsiniz. Zaten burada belli bir dayanışma varken seçimler işlevselleşir, birbirimize karşı çıkabiliriz ama temel kuralları çerçevesinde uzlaşırız. Bu, bugün hayal edebileceğimiz bir şey değil.

Liberal demokrasi, temel bir sosyal sözleşmeyi gerektirir. Hegel'in işaret ettiği gibi belirli bir şey, gündelik gelenekler. Toplumu bir arada tutan budur. Kurallar, ancak yazılı olmayan kurallar. Bugün çözülen tam olarak bu ve krizlere neden olan da bu.

Amerikalılar sizi terk ettiğinde, anti-emperyalistler tarafından Amerikalılarla çalışmakla suçlandığınızı hatırlıyor musunuz? Bu, sizin durumunuzda somutlaşan temel yalandır. Temel bir gerçek, herkesin bunun için hayatını feda etmesi gerektiği anlamına gelmez.

'DEMOKRASİ RADİKAL BİR ŞEKİLDE YENİDEN İNŞA EDİLMELİ'

Siz Kürtlerin somutlaştırdığı Marksizmin temel dersi: Zulmün olduğu bir ülkede gerçek (truth) tarafsız değildir. Gerçeği ancak o ülkedeki en radikallerin, en çok ezilenlerin konumundan formüle edebilirsiniz. Gerçek, etkileşimli bir kategoridir.

Demokrasi radikal bir şekilde yeniden inşa edilmeli. Bunu sizden öğreneceğiz. Demokrasiden ne kastettiğinizi yeniden düşünmeliyiz."

Kaynak: Gazete Duvar