Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik hava saldırılarında hayatını kaybeden HPG Askeri Konsey Üyesi Yücel Halis (Alişer Koçgiri) için verilen hayır yemeğinde konuşan Halis'in amcası eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve EDP Kurucu Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye’de şovenist dalganın yayıldığını belirterek, “Acılarımızı bile yaşamamıza izin vermiyorlar” dedi.

Yücel Halis için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde hayır yemeği verildi. Yemeğe Halis ailesinin yanı sıra KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül, yazar İsmail Beşikçi, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, BDP MYK Üyesi Yüksel Mutlu'nun yanı sıra BDP PM üyeleri, Alevi kurum temsilcileri ve çok sayıda sendika yöneticisinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ile Madımak Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin aileleri katıldı. Salonda yakılan mumların yanına Yücel Halis'in fotoğrafları da konuldu.

‘YOK SAYMA, SİNDİRMEK RUHLARINA SİNMİŞ’

Yemekte konuşan Yücel Halis'in amcası eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve EDP Kurucu Genel Başkanı Ziya Halis, Türkiye'de şovenist dalganın hız kesmeden yayılmaya devam ettiğini belirterek, Bugün Gazetesi’nin attığı manşetin bunun en somut örneği olduğunu kaydetti. Halis, insanların acılarını yaşamalarına izin verilmediğini belirterek, "Ne yazık ki bugün bile basın organlarında Yücel için söylenenler gerçekten insanın tüylerini ürpertiyor. Sözde Yücel, Madımak meselesinde rol almış. Asla böyle bir şeyin söz konusu olmadığını biz biliyoruz. Amaç Madımak Katliamını başka yere çekmek. Katliamı yapanların sorumluluğunu bertaraf etmek, Aleviler arasında ayrım ve tartışma yaratmaktır" dedi.

Yücel Halis'in inandığı dava için canını verdiğini kaydeden amca Halis, "Bu davalar için canını veren gençlerimiz var. Ayrım yapmadan gerillanın, askerin kayıplarından üzüntü duyuyoruz. Bu devleti yöneten hükümetler barış diye bir şey bilmiyorlar. Yok sayma, asimile etme, kafasına vurarak sindirme politikaları bunların ruhlarına işlemiş. Kütler artık bu politikalara karşı sinmemelidir" diye kaydetti.

Halis, konuşmasının ardından hayatını kaybeden gerillalar için yazılmış bir yazıyı okudu.

"BİZİ KİMİN YAKTIĞINI BİZ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Halis'in ardından kısa bir konuşma yapan ABF Genel Başkan Yardımcısı Kemal Bülbül de, Bugün Gazetesi’nin Yücel Halis için yaptığı haberi eleştirerek, Alevilerin katillerini bildiklerini belirterek, aralarında Madımak Katliamı'nda yakınlarını kaybeden ailelerin de olduğunu kaydetti. Bülbül, Madımak'ta kendilerini yakanların "12 Eylül beslemeleri" olduğunu vurgulayarak, "Bizi kimin yaktığını biz çok iyi biliyoruz. Madımak'ta tekbirlerle canları yaktılar. Biz o yobazları tanıyoruz. Bizim vicdanımızı zorlamak kimsenin cüreti değil" dedi.

Bülbül'ün konuşmasının ardından Alevi dedesi, Yücel Halis için dua okudu. Duaların ardından hayır yemeği verilirken, yemek sonrası Halis'in ailesi başsağlığı dileklerini kabul etti.

Yemeğe psikolojik savaş medyası alınmadı. Yücel Halis'in yakınları da, Başbakan’ın yeni konsepti doğrultusunda yalan haberler üreten yandaş basın mensuplarının sorularına cevap vermedi.

BUNA RAĞMEN CİHAN HABER AJANSI ŞU YALAN HABERİ ABONELERİNE GEÇTİ:

“Terör Örgütü Pkk'lı Yücel Halis'in Yemeğine Basın Alınmadı

Kuzey Irak'taki son hava harekatında öldürülen Madımak katliamının azmettiricisi ve Ankara'daki Anafartalar Çarşısı'na yapılan saldırının emrini veren terör örgütü PKK'lı Yücel Halis için Ankara'da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda yakınları tarafından tören düzenlendi.

Cemevinde yakınlarının yemek yediği öğrenilirken, basın mensupları içeri alınmadı. Halis'in yakınları, basın mensuplarının sorularına cevap vermedi. CİHAN”

'KATLİAMIN AZMETTİRİCİSİ' İLAN EDİLDİ

Kaynak göstermeden haber yapma ve kişiyi mahkemece kanıtlanmadığı bir suçtan "mahkum etme"ye yönelik medya girişimlerine son örnek ulusal bir haber ajansından...

Ulusal haber ajanslarından Cihan Haber Ajansı, dün (30 Ekim) geçtiği bir haberde, Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik hava saldırılarında hayatını kaybettiği bildirilen PKK'li Yücel Halis'ten "Madımak katliamının azmettiricisi" diye söz etti.

İMC’ye göre, haberin geçilmesiyle birlikte birçok yayın tarafından kullanılan metinde şu ifade bulunuyor: "Kuzey Irak'taki son hava harekatında öldürülen Madımak katliamının azmettiricisi terör örgütü PKK'lı Yücel Halis için Ankara'da bir cemevinde yapılacak tören Alevilerin tepkisini çekti."

Geçen mayıs ayında bazı yayınlarda, 2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Madımak Oteli'nin yakılması olayında PKK'lilerin rol oynadığına ilişkin haberler yer almıştı. 37 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak Sabah gazetesinde "Sabah'tan bir bomba daha" başlığıyla verilen haberde, şöyle denmişti: "Madımak'ta izi bulunan dört PKK'lının irtibatının o dönem örgütün Sivas sorumlusu Alişer Koçgiri kod adlı Yücel Halis olduğu belirlendi."

Haberde, 20 Mayıs 2009 tarihinde Sivas Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran bir tanık nedeniyle "tozlu dosyanın raftan indiği" belirtilmişti.

Haberde, kaynak gösterilmeden verilen birçok "bilgiler" arasında şu da vardı:

"Gizli tanık o dönemde yazdığı 'Şeytan Ayetleri' adlı yazı dizisine rağmen Aziz Nesin'in nasıl Sivas'a getirildiğini ise şöyle anlattı: 'Dönemin İl Turizm Müdürü Vahap Sümbüloğlu'nu dönemin SHP Milletvekili Ziya Halis göreve getirdi. Yücel Halis, Ziya Halis'in yeğenidir. Yücel Halis de Vahap Sümbüloğlu ile irtibat kurarak Sivas'ta yapılacak Pir Sultan Abdal Etkinlikleri ile ilgili isteklerde bulundu. İstekleri arasında Aziz Nesin'in etkinlik programında mutlaka yer alması gerektiği hususu da vardı. Bu konular Vali Ahmet Karabilgin'e iletilmesine rağmen, vali duyarsız kaldı..." 

Cihan'ın son "haberi"yle, kaynak göstermeden haber yapma ve kişiyi  mahkemece kanıtlanmadığı bir suçtan "mahkum etme"ye yönelik medya girişimlerine son örnek ulusal bir haber ajansından gelmiş oldu.

Cihan'ın kısa bir süre önce başka büyük ajanslarla birlikte altını imzaladığı ilkeler arasında, "haberlerini abartısız, objektif verilere dayanarak ve mümkün olduğunca yetkili bir kaynağa dayandırarak yayınlar" ilkesi de bulunuyordu.