Malatya'daki Zirve Yayınevi davasının 34. duruşmasında, tanık Erhan Özen'in talebi üzerine gizli oturuma geçildi.

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 34. duruşmasında, mahkeme, tanık Erhan Özen'i gizli oturumla dinledi. Özen'in ifadesinde, 29. celsede verdiği ifadeleri tekrarladı. JİTEM için bir dönem çalıştığını belirten Özen'in duruşmada Malatya'daki misyonerlik faaliyetlerinin cinayetler öncesi mercek altında alındığını anlattığı öğrenildi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, olayın tutuklu sanıkları Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler ve azmettirici olduğu iddia edilen Varol Bülent Aral cezaevi aracı ile geniş güvenlik önlemi altında adliyeye getirildi. Duruşmaya, Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ile kızları Michal ve Miriam, Hristiyan cemaati temsilcileri, Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın ile tutuklu sanık yakınları da katıldı. Duruşmada, Çorum E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve Hrant Dink davası tanıklarından Erhan Özen tanık sıfatı ile katıldı.

Tanık olarak dinlenen salona getirilen Erhan Özen, dava ile ilgili bildiklerini anlatacağını, ancak tehdit edilmekten endişe ettiği için sanıkların dışarı çıkarılmasını istedi. Talebi değerlendirmek için ara veren mahkeme heyeti, sanık, müdahiller ve katılanların dışındakilerin salondan çıkarılmasına karar verdi. Erhan Özen'e yalancı tanıklık yapması durumunda yaptırıma yol açacak ilgili maddeleri hatırlatan mahkeme başkanı, yemin ettirdi. Bu aşamadan sonra daha sonra zapta geçirilmek üzere tanığın beyanları duruşma sesli ve görüntülü kayda başlandı. Mahkeme salonunda yemin edildiği sırada, Bülent Varol Aral'ın ayağa kalkmadığı görüldü. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, neden kalkmadığını sorduğu Aral'ın, "Kısmi felç geçirdim" yanıtını tutanağa geçirdi.

ERHAN ÖZEN İFADELERİNİ TEKRARLADI

Erhan Özen'in gizli oturumla alınan ifadesinde önceki beyanlarını tekrarladığı öğrenildi. Özen, aynı davanın 29. duruşmasında, Zirve Yayınevi cinayetinin azmettiricisi olduğunu söylediği Varol Bülent Aral ile Ergenekon davası sanıkları emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in irtibatlı olduğunu söylemişti. Kendisinin 1997-2005 yılları arasında JİTEM için çalıştığını kaydeden Özen, kendi ekibinin ve Muzaffer Tekin'le bir araya geldiğinde Varol Bülent Aral'ın konuşulduğunu belirtmişti.

2004 senesinde Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve Levent Ersöz'ün Sarıyer Kalender Orduevi'nde bir araya gelip, Malatya'daki misyonerlik faaliyetleri üzerine görüşme yaptığını kaydeden Özen, bu toplantıda bölgede misyonerlere dönük bir operasyon kararı alındığını ifade etmişti. Toplantıda, suikast tarihinin tam belirlenmediğini söyleyen Özen, ancak bu görüşme ardından bölgede operasyon faaliyetleri için hazırlıkların başlatıldığını öne sürmüştü.

O dönem İnönü Üniversitesi rektörünün de Veli Küçük ve ekibinin faaliyetlerine destek verdiğini savunan Özen, Muzaffer Tekin'in bölgedeki üniversite yöneticileriyle özellikle de İnönü Üniversitesi'nin rektörü ile sık sık görüştüğünü kaydetmişti.

JİTEM adı altında çalıştığı yapının İstanbul'daki faaliyetlerine de katıldığını söyleyen Özen, örgütün AK Parti ve Gülen cemaatini zor durumda bırakmak için 28 Şubat'taki provokatif olaylara benzer faaliyetler planladığını iddia etmişti.

Erhan Özen'in dinlenmesinin ardından dinleyiciler tekrar salona alındı. Sanık Hamit Çeker'in avukatı, olayın azmettiricileri arasında bulunan tutuksuz sanık Hüseyin Yelki'nin sonraki duruşmaya çağrılmasını talep etti.

DAVA 23 EYLÜL'E ERTELENDİ

Sanık ve müdahil avukatlarının taleplerini alan mahkeme ara kararı açıkladı. Davayı 23 Eylül tarihine erteleyen mahkeme, tanık Erhan Özen'in 2005 yılında kullandığının tespit edilmesini kararlaştırdı. Sanık Varol Bülent Aral'ın avukatının çekilme talebini reddeden mahkeme, son iki duruşmada tanık olarak dinlenmesi talep edilmesine rağmen ulaşılamayan Ercan Genli'nin zorla getirilmesine karar verdi. Ergenekon Davası kapsamında Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili sürdürülen soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanık Hüseyin Yelki'nin tutuklu oluşu da nazara alınarak zorla getirilmesi kararlaştırıldı. Müdahil avukatlarının talebi üzerine mahkeme, Hurşit Tolon ve diğer emekli komutanlar tarafından yayınevinde işlenen cinayetlerle aynı gün İnönü Üniversitesi'nde verdiği seminerin tüm kayıtların istenmesine karar verdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamı kararlaştırıldı.

Müdahil avukatların Erdal Doğan, adliye önünde yaptığı açıklamada, Erhan Özen'e yönelik tehditler nedeniyle gizli oturum yapıldığını söyledi. Özen'in JİTEM'in haber elemanı olduğu tekrarladığını anlatan Doğan, Ergenekon sanıkları hakkında kişilerle ilgili bilgiler de sunduğunu aktardı. Veli Küçük, Muzaffer Tekin ile sanık olan kişilerle ilişkilerini biraz daha ayrıntıladığını ifade eden Doğan, Özen'in verdiği ifadelerin dava için önem taşıdığını kaydetti.

ZAMAN