Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan’ın Malatya Zirve Yayınevi cinayetini incelediği ‘Ergenekon’un Zirvesi; Dink’ten Malatya’ya Azınlıklar Nasıl Hedef Oldu?’ adlı kitabında tartışma yaratacak belgeler yer aldı. Kitapta misyoner grupların sahte istihbarat raporları ve abartılı haberlerle nasıl tehdit haline getirildiği, lise çağındaki gençlerin istihbaratçılar ve yerel jandarma unsurlarınca nasıl motive edildiği ortaya konuluyor.

 

Dava ile ilgili ek iddianame geçen cuma günü mahkemeye sunuldu. 761 sayfa ve toplam 19 sanıklı iddianamede bir numaralı sanık Emekli Orgeneral Hurşit Tolon. Arslan kitabında hem Tolon ile cinayet arasındaki bağlantıyı incelerken hem de bugüne kadar hep iddia düzeyinde kalmış Genelkurmay bünyesinde olduğu söylenen Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi’ne (TUSHAD) dair ilk kez somut belgeler yayımladı.

 

Kitaptaki belgelere göre, Zirve davasında adı geçen Tarsus Protestan Kilisesi Papazı İlker Çınar, 1993 yılından itibaren TUSHAD’a bağlı olarak çalışmış. 2008 yılı itibariyle deşifre olduktan sonra ortadan kaybolduğu ileri sürülen Çınar, 24 Aralık 2010’da Deniz ‘Uygar’ adıyla gizli tanık olarak Malatya Zirve Cinayeti davasında yer aldı. Savcılığa hem bu cinayet hem de misyonerlere yönelik faaliyetleri anlatan Çınar’ın kimliğini de soruşturma makamlarına teslim ettiği belirtiliyor. Savcılık bu gelişme üzerine Genelkurmay’a resmi yazıyla bünyelerinde TUSHAD isimli bir birimin olup olmadığını sordu. Genelkurmay Adli Müşavirliği’nden 17 Ocak 2011’de ‘gizli’ ibaresiyle savcılığa gelen cevabi yazıda, “1999 yılından bugüne kadar ki kayıtların incelendiği ve hali hazırda TUSHAD isimli bir birimin tespit edilemediği” belirtildi. Ancak Arslan kitabında eldeki verilerin ve belgelerin TUSHAD’ın 1993 yılında kurulduğunu ve faaliyetlerine devam ettiğini gösterdiğini belirtiyor.

 

Cinayeti azmettirdiği iddiasıyla tutuklanan Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger’in yayınevinde öldürülen Tilman Geske ve Necati Aydın’ın fotoğrafının da bulunduğu dosyayla cinayetten 3 ay önce misyonerlik sunumu yaptığı da ortaya çıktı.

 

Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen 8-12 Ocak 2007 tarihli bir belgede, Tilman Geske ve Necati Aydın’ın fotoğrafı bulunuyor. Misyonerlik faaliyetleri başlıklı sunum dosyasında örnek faaliyet alanı olarak Malatya gösteriliyor.

 

AZMETTİRİCİ MİT’Çİ

Yine kitapta yer alan belgeye göre cinayetten yaklaşık 2 yıl sonra ‘azmettirici’ olduğu iddiası ile tutuklanan Varol Bülent Aral MİT ajanı. Cinayeti işleyen ekibin lideri olduğu savunulan Emre Günaydın’ı azmettirdiği iddiası ile halen tutuklu bulunan Aral ile ilgili kayıtlara göre, daha önce DHKP/C den sağ radikal örgütlere kadar çeşitli oluşumlar içinde yer almış.  (RADİKAL)