Malatya Zirve Yayınevi katliamında hayatını kaybeden Alman uyruklu Tilman Geske’nin Malatya’da yaşayan eşi Susanne Geske geçen ay Türkiye’den ayrıldı. Kocasının öldürülmesinin ardından Malatya’da yaşamaya devam eden Geske’nin Zirve sanıklarının tahliye edilmesinin ardından gitmesi dikkat çekti. Acılı eş, tahliyelerden sonra yaptığı açıklamada kendilerini tehdit altında hissettiklerini söylemişti. Kocasının katilleri ile aynı şehirde yaşamak zorunda kalan Geske’ye koruma verilmişti.

Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in öldürüldüğü Zirve Yayınevi katliamı davasında toplumda infial uyandıran tahliyeler gerçekleşmişti. Tutukluluk süresinin hükümet tarafından yapılan yasa değişikliği ile 5 yıla indirilmesinin ardından başta Ergenekon olmak üzere birçok davada tahliye kararları çıkmıştı. Zirve katliamında olay yerinde yakalanan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker de bu kapsamda tahliye edilmişti. Sanıklar mahkemenin adli kontrol hükmüyle serbest bırakılmıştı. Sanıkların Malatya’da bulunan ikametlerini terk etmemeleri gerekiyor. Ancak sanıkların bu hükümleri defalarca ihlal ederek konutlarından çıktıkları buna rağmen tutuklanamadıkları ortaya çıkmıştı.

Yayınevinde öldürülenlerden Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Susanne Geske, katliam sonrası Türkiye’den ayrılmamıştı, 2 çocuğu ile birlikte Zirve sanıklarının adli kontrol hükümlerini ihlal ederek çıkıp ellerini kollarını sallayarak gezdikleri şehirde hayatını sürdürmeye devam etmişti. Tahliyelerin ardından Susanne Geske’nin çocukları ile birlikte geçtiğimiz ay Türkiye’den ayrıldığı ortaya çıktı. Sanıkların tahliyesinin ardından yaptığı açıklamalarda adalete olan güvenin sarsıldığını, kendilerini yeniden tehdit altında hissetmeye başladıklarını belirten Geske, “Tahliyelerin adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Katillerin (nihai kararı verilmeden) serbest kalması güvensizlik oluşturuyor. Toplumsal anlamda adalete ve hukuka güven azaltan bir karar oldu.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Protestan Kiliseler Birliği Genel Sekreteri Umut Şahin, Geske’nin oğlunun eğitimi için 6 aylığına ayrıldığını söyledi. Şahin, “Susanne Hanım, oğlunun eğitimi için 6 aylığına gitti. Geri dönecek.” şeklinde konuştu.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Yeni mahkemede 24 Haziran 2014’te yapılan ilk duruşmada 4 tutuklu sanık daha tahliye edilmişti. Davada emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve Varol Bülent Aral tutuklu olarak yargılanıyor.