Malatya'daki Zirve Yayınevi davasında azmettirici olarak yargılanan Varol Bülent Aral, duruşmayı izleyen gazetecileri, boğaz kesme ve silah işareti yaparak tehdit etti. Tehdit edilen gazeteciler Aral hakkında suç duyurusunda bulundu.

Zirve Yayınevi'nde biri Alman 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 60. duruşmasına tutuklu sanık Varol Bülent Aral'ın basın mensuplarına yönelik tehditleri damga vurdu. Olayın asli faili gençleri azmettirmekle suçlanan Aral, suçlamaları kabul etmediğini, dava kapsamında dinlenen bazı tanıkların ifadelerine dayanılarak suçlandığını söyledi.

Davayla ilgili yanlı haber yapıldığını iddia eden Aral, davayla ilgili yayın yasağı konmasını istedi. Ardından gazetecilere dönen Aral, 'Basından hesap sorulacak. Bütün hepsinin tek tek hesabını soracağım' dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, sanığı uyardı. Sözlü tehdidi bırakan Aral, yine Anadolu Ajansı muhabiri Ensar Özdemir ve TRT muhabiri Kadir Merde'ye dönerek boğaz kesme ve silah işareti yaparak öldürmekle tehdit etti.

Gazeteciler, Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçeyle başvurarak, Aral hakkında şikayetçi oldu. Aral, müdahil avukatlarından Demokrat Haber yazarı Erdal Doğan için de "Biri onu sustursun. Ben derin devlet olsam kafasına sıkarım" ifadelerini kullandı.

Mahkeme, MİT Müsteşarlığı'ndan, TUSHAD adlı yapılanmayla ilgili mevcut bilgilerin mahkemeye gönderilmesini talep etti. Duruşma 1 Nisan'a ertelenirken tutuklu sanık Ruhi Abat'ın jandarma haber elemanı olarak çalışıp çalışmadığının sorulması için Malatya İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TMK 10. maddeyle yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'den kamuoyunca 'Kozmik Oda' olarak bilinen soruşturma kapsamında Özel Harp Dairesi/Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı kozmik odada yapmış olduğu arama ve araştırma sonucunda elde ettiği bilgi ve belgelerin mahkemeye gönderilmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanık Ruhi Abat'ın çapraz sorgusunda çalıştığını belirttiği İnönü Üniversitesi Strateji Araştırma Merkezi'ne ilişkin de taleplerde bulunan mahkeme, merkezin ne zaman, hangi amaçla kurulduğu ve hangi çalışma yöntemleri kullandığı, ne tür çalışmalar yürüttüğü, faaliyetinin devam edip etmediğinin sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, jandarma tarafından usulsüz dinlendiği tespit edilen ve suikast sonucu öldürülmesi planlandığı iddia edilen Behnan Konutgan'ın müdahillik talebini kabul etti.

Sanık Varol Bülent Aral tarafından talep edilen davayla ilgili yayın yasağı talebi de reddedildi.