Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, 1 Ağustos’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava saldırısında 8 sivilin hayatını kaybettiği 15’inin de ağır yaralandığı Kandil’in Zergele Köyü’nde incelemelerde bulundu. Heyet yaptığı açıklamada, burada açık bir şekilde katliam gerçekleştirildiğini belirtti.

İMC’de yer alan habere göre, HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP’nın Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile MYK üyesi Hatice Altınışık’tan oluşan heyet önce Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’deki Rojava Hastanesi’ne saldırıda yaralananları ziyaret etti.

DBP Erbil Temsilcisi Şilan Eminoğlu’ndan oluşan heyet daha sonra 8 kişinin yaşamını yitirdiği Kandil’in Zergele Köyü’ne giderek incelemelerde bulundu.

Heyet incelemelerinin ardından Zergele’de yaşamını yitirenlerin ve yaralıların aileleri ile Kandil Belediye Eşbaşkanları Mehemed Hasan ve Emine Xame ile birlikte katliamın gerçekleştiği yerde açıklama yaptı.

Heyet adına açıklama yapan HDP milletvekili Baydemir, şunları söyledi:

6 EV HEDEF ALINDI

“Burada yaptıkları katliamla analarımızın yüreğini yaktılar. Ama herkes bilmeli ki Kürt halkı hiçbir zaman zulme ve zalime teslim olmamıştır. Bundan sonra da teslim olmayacaktır. Buraya geliş amacımız her şeyden önce yüreği yanan anaların acılarını Kuzey Kürtleri olarak paylaşmak içindir. HDP adına, Kuzey Kürdistan halkı adına ailelerinize ve Güney Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.
“Gelişimizin bir diğer amacı bu katliamın gerçekliğini açığa çıkarmak Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaşmaktır. Bu saat itibariyle bile AKP hükümeti basınıyla birlikte bu olayı katliam olarak adlandırmıyor. Resmi hükümet açıklamalarında sadece PKK gerillalarının vurulduğu söyleniyor. Ancak HDP heyeti şu anda katliamın gerçekleştiği yerdedir ve gözlerimizle görüyoruz ki sivillerin yaşadığı bir köyün en az 6 evi hedef alınmıştır. 8 sivil insanımız katledilmiş ve onlarcası da yaralanmıştır. Bu konuda hiçbir kuşku yoktur. Türk savaş uçakları burada açık bir şekilde katliam gerçekleştirmişlerdir.

YARGILANMALARI İÇİN GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ’


“Bundan sonra biz heyet olarak araştırmalarımızı derinleştireceğiz ve katliamın açığa çıkarılması için sonuna kadar çabalayacağız. Katliamın suçluları hakkında dava açılması ve yargılanmaları için hem Türkiye hem de uluslararası alanda her türlü girişimde bulunacağız.
“Hazırladığımız raporu Türkiye ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına sunacağız. Fakat herkes bilsin ki analarımız yalnız ve sahipsiz değillerdir. Onların yüreklerini yakan ateş aynı zamanda 40 milyon Kürt’ün yüreğini yakmıştır.

“Biz gelirken Hewler’deki hastanelerde bulunan yaralılarımızı da ziyaret ettik. Olay hakkında inceleme yapıp bize bilgi veren tüm kişi ve kuruluşlar ve görüştüğümüz tanıklar olayın bir sivil katliam olduğunu teyit etmişlerdir.

‘DİYALOG VE MÜZAKERE MASASI BİR KERE DAHA KURULMALI’

“Bu operasyonların hemen son bulması için bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz, çünkü biliyoruz ki, savaş, acı, gözyaşı, yıkım ve tahribattır. Bu acı ve katliam hepimize yönelik gerçekleşmiştir. İnsanım diyen, insan duygusunu taşıyorum diyen herkes Türk devletinin yürüttüğü bu savaşa karşı durmalıdır.

“Sorunun çözümü ancak masada gerçekleşir. Onun için biz HDP olarak AKP tarafından devrilen diyalog ve müzakere masasının bir kere daha kurulmasını talip ediyoruz.”