New York Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab'ın kefalet başvurusunu kabul etmeme gerekçesini açıklayan dava dilekçesinde, Reza Zarrab tarafından verildiği öne sürülen rüşvet miktarlarını yazdı.

ABD’de, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab’ın kefaletle salıverilme talebi hakkında olumsuz görüş bildiren Savcılık, gerekçelerinin arasına 17-25 Aralık Soruşturması’nın dosyasını da ekledi.

Zarrab’ın, Türkiye’de aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu, üst düzey politikacılarla yakın ilişki içinde bulunduğu anlatılan dosyada, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılması durumunda, 10 milyon doları nakit olmak üzere, 50 milyon dolarlık kefalet parasını gözden çıkarabileceği savunuldu.

Zarrab’ın, Türkiye’de 72 gün cezaevinde yattıktan sonra salıverilmesine de değinen Bharara, Sarraf’ın tutuklanmasına karar veren ve gözaltı işlemini gerçekleştiren hem yargı hem de polis görevlilerinin, ya başka yerlere atandıklarını, ya işten el çektirildiklerini ya da kendilerinin yargı karşısına çıkarıldıklarını belirtti.

İDDİA EDİLEN RÜŞVET RAKAMLARI 

Bharara’nın dava dilekçesinde, Zarrab’ın eski bakanlara verdiği öne sürülen rüşvet rakamları da yer aldı. Reza Zarrab’ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a Mart 2012 ile Ağustos 2013 arasında 32 milyon euro, 10 milyon dolar ve 300.000 İsviçre Frankı verdiği, ayrıca kendisine bir piyano, lüks saatler ve mücevherler verdiği öne sürüldü.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’e ise Nisan – Ekim 2013 tarihleri arasında 5,8 milyon dolar rüşvet verildiği, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın ise 2,5 milyon euro ile 1,4 milyon dolar aldığı belirtildi. Dosyada, Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın evine 500.000 dolar rüşvet gönderildiği de savunuldu.